Поліграф показав – Савченко готувала теракти. Що тепер вирішить суд?

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

У ситуації з проходженням Надією Савченко поліграфу її провина не може бути підтверджена лише апаратурою.

Таку думку в соцмережі та інтерв’ю виданню «Гордон» висловила юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

«Суд не зобов'язаний враховувати результати перевірки позафракційного нардепа Надії Савченко на поліграфі під час розгляду її справи», – констатувала експерт.

Вона уточнила, що українське законодавство не дозволяє й не забороняє використовувати поліграф.

«Тому діє принцип: усе, що не заборонено законом, дозволено», – додала експерт.

«Єдине – комп'ютерний поліграф дозволяють використовувати в роботі з особовим складом органів внутрішніх справ. Щоправда, конкретна особа має дати на це свою згоду. Не можна, щоб людина була в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. Процедура також виключена під час серцево-судинних хвороб і вагітності. Враховуючи, що поліграф не заборонений, його використовують не лише в кримінальному, а й у цивільному та адміністративному процесах», – пояснила юрист.

За її словами, результати експертизи на поліграфі суд може враховувати як докази, але головне слово тут «може».

«Тобто суд не зобов'язаний враховувати дані поліграфа як докази в справі Савченко. По суті, суд може діяти на власний розсуд», – підкреслила Маляр.

Керівник проектів із питань конституційного права Юлія Кириченко в коментарі «Слову і Ділу» додала, що всі докази мають однакову вагу – чи то на поліграфі, чи будь-які інші.

«Що брати до уваги, яким доказам надавати перевагу, вирішуватиме суд. Слідство просто збирає докази. В процесі судового розгляду лише суд визначить, що є ключовим, чи достатньо доказів за сукупністю, щоб винести вирок. Дані поліграфа не є ключовими. Це частина доказів для звинувачення», – констатувала Кириченко.

За даними «Слова і Діла», 21 березня 2018 року народний депутат України Надія Савченко запевнила, що готова відповісти на всі запитання під поліграфом, щойно матиме таку нагоду. Певний час перевірку відкладали.

4 червня в СБУ повідомили, що детектор брехні підтвердив наміри нардепа Надії Савченко здійснити терористичні акти задля повалення конституційного ладу в Україні та захоплення державної влади.

Нагадаємо, генеральний прокурор України Юрій Луценко планує до осені 2018 року завершити розслідування справи Надії Савченко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: