Погано або ще гірше: чому це про приватизацію ОПЗ?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Залучення радника до продажу ОПЗ – це прийнятна ініціатива, але все одно в нас зараз ситуація, коли тягнути з приватизацією гірше, ніж продати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи приватизацію ОПЗ, до якої планують залучити радника.

«Річ у тім, що тягнути з приватизацією вже не варіант. Підприємства, які планують на продаж, доводяться до рівня металобрухту. ОПЗ має борги. В цій ситуації що пізніше буде приватизація, то менша ціна. Колись Одеський припортовий завод коштував 1 мільярд доларів, потім 800 мільйонів, а потім – півмільярда. Зараз чиновники, «смотрящі» довели ціну заводу до 54 мільйонів доларів. Це вже на сьогодні просто смішна ціна», – зазначив Савченко.

За такої влади нічого, на жаль, вже зробити не можна, тому що приватизація стала політичним процесом, додав економіст.

Приватизація в Україні для «чайників»: навіщо вона потрібна та як проходитимеУ листопаді парламент у першому читанні схвалив законопроект про приватизацію. Після підсумкового ухвалення документа близько 3,5 тисячі держпідприємств можна буде передати в приватні руки. Слово і Діло розбиралося, навіщо і як це буде відбуватися.

За його словами, що далі завод матиме державний статус, то більше забиратиме коштів в українців, адже за збитки платимо ми.

«Якщо українці не здатні контролювати свої активи, а українці не здатні цього робити, то, відповідно, краще ці активи продати. Тим більше будуть витрати на утримання», – підкреслив експерт.

«З одного боку, в нас виходить, що в таких умовах, які склалися, приватизація – це все одно, що задарма віддати завод, а з іншого – що довше він залишається в руках держави, то більше висмоктує ресурсів, дає можливості збагачення «смотрящим». Тому в нашому випадку приватизації ОПЗ є два сценарії – поганий і дуже поганий», – констатував Олександр Савченко.

Експерт РПР Ілля Несходовський наголосив, що не слід зволікати з приватизацією, й також висловив побоювання з приводу того, що якщо не рухатися в напрямку приватизації, то лише триватиме привласнення прибутку політичними верхівками, що підтримуватиме корупцію в Україні.

Раніше у ФДМ повідомили, що продати ОПЗ не можуть у зв'язку з тим, що поки не знайшли рішення в питанні токсичних боргів підприємства й ведеться пошук радника для вирішення цієї проблеми.

Нагадаємо, в 2016 році ФДМ двічі виставляв Одеський припортовий завод на продаж, але покупців на підприємство не знайшлося.

«Слово і Діло» розбиралося, навіщо взагалі потрібна приватизація в Україні та як вона проходитиме. Детальніше – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: