Підвищення «мінімалки» не буде. Чи вигадають щось до виборів?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт
Олег Гавришекономічний експерт
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

«Потрібно робити рішучі кроки, забезпечуючи зростання заробітної плати. Минулого року ухвалили рішення про підвищення зарплати до 3,2 тисячі гривень – удвічі, потім – 3,7 тисячі. Завдання – вийти на 4200 гривень до кінця року. І це не межа», – таку заяву щодо зростання мінімальної зарплати зробив президент Петро Порошенко наприкінці травня. Однак у Мінфіні дотримуються протилежної думки, оскільки підвищення «мінімалки» – це додаткові видатки, а ресурсів для цього бракує.

«Слово і Діло» вирішило з’ясувати, хто має рацію в цій ситуації та чи дочекаються українці підвищення мінімальної заробітної платні.

Експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко зазначив, що позиції президента та міністра фінвнсів різні, оскільки в Мінфіні розглядають проблему з фінансової точки зору.

«Коштів МВФ немає, транш не отримали, попереду Україну чекають виплати за нашими борговими зобов’язаннями, які зростають і надалі, при цьому відчувається істотний дефіцит державного фінансування. Відтак, підвищення «мінімалки» за таких складних економічних умов створюватиме велику проблему, зокрема дестабілізацію Державного бюджету», – пояснив Сіденко.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності?«Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінювався середній рівень зарплати в Україні від початку незалежності.

Президент і прем’єр, коли говорять про підвищення зарплати, радше виходять із політичної оцінки, аніж економічної, додав експерт.

«Це зрозуміло, адже наближаються вибори, потрібно якимось чином виконувати свої соціальні зобов’язання», – підкреслив він.

За його словами, хоча від нинішнього рівня в 3700 гривень до 4200 не такий великий стрибок, але це все одно малоймовірно.

«Якщо 4200 гривень помножити на кількість населення, то в підсумку йтиметься про мільярди гривень. Хіба що якось ситуацію згладить транш МВФ, але є великі сумніви в тому, що ми його отримаємо», – уточнив експерт.

Своєю чергою економіст Олег Гавриш наголосив, що при зростанні економіки на 3-4% протягом року зростання мінімальної зарплати ми собі зараз дозволити не можемо.

За його словами, в економіці все має бути рівноцінним.

«Зараз влада намагається робити кроки, які були б дещо популістськими, щоб утримати свій електорат, виграти вибори. Тому й говорять в АП про підвищення. Приблизно така ж ситуація в нас із газом. До виборів тарифи не хочуть підвищувати, хоча для цього є обєктивні підстави», – підкреслив Гавриш.

На його думку, зараз політика Гройсмана, Порошенка та інших націлена на те, щоб максимально популістично задобрити населення та переобратися на виборах.

«Данилюк міркує більше як практик», – додав він.

Фінансист Андрій Блінов припустив, що до кінця року мінімальна зарплата зросте щонайменше до 4 тисяч гривень.

«У нас починається передвиборча кампанія й, звичайно, вся влада йтиме на це підвищення. Тим більше планка 4200 гривень була вже заявлена. Може, якщо підвищать просто до 4 тисяч гривень, це буде сприйнято як недовиконання обіцянок. Тому вже можна готуватися до того, що 4200 – мінімум», – пояснив фінансист.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: