Чи зможуть санкції США зупинити «Північний потік-2»?

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Рішення США щодо запровадження санкцій проти компаній, які продовжують підтримувати «Північний потік-2», схвальне. Є шанс, що санкції зможуть змусити їх відмовитися від проекту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи повідомлення ЗМІ про те, що США готують санкції проти «Північного потоку».

«Іде відкрита війна, ніхто цього не заперечує, бо є Європа, яка сприймає Путіна. У світі йде війна й ні для кого не секрет, що витрачаються величезні кошти, які йдуть до кишень європейським політикам для того, щоб їх перетягнути на бік Росії з метою скасування санкцій. Тому триває боротьба, яка є справедливою. Не можна в таких умовах, коли Росія захоплює чужі території, збиває літаки, грати з нею в піддавки», – зазначив Гудима.

Він припустив, що санкції спочатку можуть призупинити співпрацю європейських компаній із РФ щодо «Північного потоку-2».

Порошенко заявив про небезпеку «Північного потоку-2» для ЄвропиМета газопроводу «Північний потік-2» - «знищити Європу», вважає президент України Петро Порошенко.

«Врешті-решт, якщо позиція США й надалі залишиться чіткою та сильною, це все ж таки змусить Європу відмовитися від будівництва «Північного потоку-2», – додав енергетик.

Робити кроки із завершення реалізації проекту «Північний потік-2», а потім прикриватися, як це намагалася зробити Меркель під час зустрічі з Путіним, на предмет того, що будуть якісь гарантії для України, неприпустимо, уточнив фахівець.

«Ми вже мали гарантії, які закінчилися нічим. Потім у підсумку всі говорили, що папір, на якому вони написані, нічого не вартий. Тому сподіватися на гарантії також не варто. Європа має зрозуміти, що в її інтересах, задля її ж безпеки потрібно зберегти українську ГТС, щоб потім не шкодувати, що повторилося те, що робили з Німеччиною 1939 року», – підкреслив Олександр Гудима.

Своєю чергою директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич наголосив, що на реалізацію проекту не пішли б і не витрачали б кошти, якби були ризики, що його не зможуть завершити.

За його словами, США не зможуть запровадити санкції проти європейських підрядників проекту.

«Відповідно до закону, який був ухвалений конгресом США, санкції доведеться узгоджувати, а Конгрес буде категорично проти. Тому санкції американцями не можуть бути запроваджені в такому варіанті взагалі», – констатував Марунич.

Держпредставник США Курт Волкер вважає, що проект «Північний потік-2» ставить Україну політично в більш вразливу ситуацію, це суто політичний проект.

Як відомо, з кінця 2019 року газотранспортний коридор «Північний потік-2» має транспортувати близько 55 мільярдів кубометрів природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: