Зміна «куратора» щодо Донбасу: що може означати відставка Суркова?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Навіть якщо Суркова офіційно звільнять, це не означатиме, що він узагалі відійде від справ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи повідомлення про те, що найближчим часом очікується відставка Владислава Суркова з посади «куратора» питань Донбасу.

«Навряд чи від перестановки фігур щось кардинально зміниться, якщо з’явиться новий переговірник. Очевидно, що така заміна може свідчити про те, що військова фаза завершена в тому вигляді, в якому вона була раніше. Ніхто не збирається нікуди наступати, хіба що організувати провокацію», – зазначив Воля.

Політичний процес із появою нового куратора також навряд чи зрушиться, додав політолог.

Ба більше, саме така заміна може бути способом РФ затягнути час, припустив він.

«Це цілком у логіці Кремля. Формальні кадрові зміни в РФ свідчать – перш за все для США, – що РФ взяла паузу й не збирається якимось чином ідентифікувати переговори. Якби Сурков залишався на посаді, то потрібно було б рано чи пізно проводити зустріч із Волкером, яка вже давно зависла в повітрі. А так буде нова людина, мине час, поки вона увійде в процес», – пояснив Воля.

Так РФ дотягне до кінця року, а наступного року в Україні відбудуться вибори, нагадав експерт.

«Тому очевидно, що переговори щодо Донбасу зараз на паузі», – уточнив політолог.

При цьому він наголосив, що все одно, Сурков це буде чи хтось інший, вони не є визначальними фігурами.

«Є Лавров, Гризлов у ТКГ, які мають більше ваги. Сурков радше в тіні, займається питаннями «Л/ДНР», але навіть якщо його знімуть, це не означатиме, що він не обійматиме посаду в Кремлі», – підкреслив Воля.

Такі кадрові зміни, скоріш за все, є підтвердженням того, що до кінця 2019 року нічого щодо Донбасу не зрушиться. РФ взяла паузу.

Це підтверджують і останні тезиси Лаврова, нагадав експерт його заяву про те, що зустріч у Нормандському форматі може бути лише за умови обговорення особливого статусу Донбасу.

«Крім того, варто звернути увагу на те, що в дипломатії є рівень співвідносності статусів: Волкер вів переговори із Сурковим. Волкер не є офіційним представником Держдепартаменту. Сурков – також помічник. Якщо це глава держави, то він спілкується з іншим головою держави. Йдеться про те, що більш вагомими є те, що говорять на рівні щонайменше міністрів закордонних справ», – резюмував Володимир Воля.

Днями російський опозиційний політик Леонід Гозман в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив, що відставка Суркова, скоріш за все, відбудеться.

За даними порталу, Петро Порошенко пообіцяв найближчим часом ініціювати скликання Нормандського формату задля обговорення запровадження миротворчої місії на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: