Вони всі помруть: у МОЗ прокоментували заяву Лінчевського

Читать на русском
У МОЗ прокоментували слова заступника в. о. міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського про те, що виділяти кошти на програму лікування онкохворих недоцільно.

У МОЗ прокоментували слова заступника в. о. міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського про те, що виділяти кошти на програму лікування онкохворих недоцільно.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на сайт відомства.

Заступник голови МОЗ назвав лікування онкохворих недоцільним: реакція соцмережЗаступник Супрун Олександр Лінчевський, виступаючи в Рахунковій палаті, зробив скандальну заяву про лікування онкохворих.

«Міністерство охорони здоров'я України стурбоване активним поширенням окремих уривків виступу заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського, вирваних із загального контексту плідного діалогу МОЗ України з Рахунковою палатою України. МОЗ України вважає звіт Рахункової палати за результатами аудиту програми високопрофесійним документом, який буде використаний для подальших змін», – розповіли в МОЗ.

Також повідомляється, що Лінчевський приносить вибачення за емоційні висловлювання, неприпустимо невдало використані під час його доповіді для опису проблеми, що зачіпає занадто чутливі питання для пацієнтів, їхніх близьких і небайдужих громадян.

Крім того, МОЗ України привертає увагу до неприпустимості поширення некоректного припущення щодо високого рівня смертності (25%) серед пацієнтів, яких Міністерство направляло на лікування за кордон. Оскільки всі пацієнти в рамках цієї програми перебувають у важкому або вкрай важкому стані здоров'я, прогнозування успішності трансплантації та ймовірності настання рецидиву утруднено й залежить у тому числі й від якості забезпечення післяопераційного періоду після повернення в Україну. Всі ці випадки мають високі ризики, отже, частка випадків із ремісією на рівні 75% є високим результатом для такої програми.

Команда МОЗ України також закликає представників ЗМІ, політиків і всіх громадян припинити поширення вирваних з контексту слів і запобігти подальшій маніпуляції, що несе велику суспільну шкоду.

МОЗ вважає кінцеві результати програми «Лікування громадян України за кордоном» загалом успішними за час роботи команди. За останні два роки відправлені на лікування в півтора раза більше пацієнтів, ніж за попередні 6 років сукупно. Перебування пацієнтів у черзі скоротилося з року до місяців, іноді тижнів. Формується мережа перевірених і надійних світових клінік-партнерів, з якими йде системна співпраця. Шанс на продовження життя отримують більш ніж 75% пацієнтів.

Водночас Міністерство охорони здоров'я усвідомлює необхідність впровадження змін у програмі «Лікування громадян України за кордоном». Бюрократичні труднощі, з якими стикаються пацієнти, щоб потрапити в чергу, випадки шахрайства з боку посередників, перерви у фінансуванні – проблемні питання, які потребують вирішення.

Крім того, програма лікування за кордоном на 87% складається з випадків трансплантації органів і кісткового мозку. Для іноземних лікарень українці є іноземцями й медичними туристами, тому ціни на операції істотно вищі, ніж такі самі операції для європейців. Українці були змушені брати участь у цій програмі, оскільки за відсутності прогресу в розвитку власної трансплантології в Україні програма лікування за кордоном була й поки залишається єдиним шансом пацієнтів на продовження життя.

З розвитком власної трансплантології, в тому числі в результаті зняття законодавчих перешкод, яке відбулося 17 травня цього року, за наявні бюджетні кошти, які досі витрачаються на лікування за кордоном, стане можливим забезпечити в декілька разів більшу кількість пацієнтів необхідними операціями.

Сьогодні бюджет програми «Лікування громадян України за кордоном» є найбільшим за всю історію її існування.

Міністерство охорони здоров'я вважає, що подальше збільшення бюджетів програми «Лікування громадян України за кордоном» є недоцільним і додаткові ресурси мають бути спрямовані на розвиток національної програми: перш за все освіту українських медиків за кордоном і пілотні проекти з трансплантації в Україні. Водночас міністерство не припиняє відправляти громадян України на лікування за кордон, поки трансплантологія в Україні не почала працювати. Ми використовуємо всі наявні можливості, щоб врятувати життя людини або поліпшити його якість.

Раніше Міністерство охорони здоров’я затвердило наказ про реєстрацію важливого препарату для лікування окремих видів онкологічних захворювань у дітей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: