Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Ярош пообіцяв зробити все можливе для повернення Миколи Карпюка додому

26 травня 2016 року народний депутат Дмитро Ярош пообіцяв зробити все можливе для повернення Миколи Карпюка додому. Також, народний депутат наголосив, що буде домагатись, щоб всі українські полонені, утримувані на території країни-окупанта і на українських територіях, тимчасово контрольованих російсько-терористичними угрупуваннями, були повернуті додому. Нагадаємо, Верховний суд Чечні виніс вирок громадянам України Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, яких визнали винними в участі в бойових діях на боці чеченських сепаратистів у 1990-х роках. Карпюк отримав 22 з половиною роки колонії. «СЛОВО І ДІЛО» ЗВЕРТАЄ ВАШУ УВАГУ! Виконання цієї обіцянки не належить до компетенції народного депутата України, однак фіксація цієї заяви необхідна для зваженої характеристики поведінки персони у публічному просторі.
Не виконано
Сказано 26 травня 2016 р.

Джерело

  • http://sectorpravdy.com/ua/news/duknews/1694-zaiava-dmytra-yarosha-z-pryvodu-vyroku-mykoli-karpiuku
  • http://sectorpravdy.com/ua/news/duknews/1728-obminiaty-dvokh-na-dvokh
  • http://ua.interfax.com.ua/news/general/350576.html
  • http://www.unian.ua/society/1591951-rosiyskiy-sud-vidmovivsya-zvilniti-ukrajintsiv-karpyuka-i-kliha.html
  • http://www.unn.com.ua/uk/news/1648918-m-karpyuk-u-volodimirskomu-tsentrali-printsipovo-vidmovivsya-vid-roboti-advokat
  • https://www.pravda.com.ua/news/2018/03/1/7173290/
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=17142

Результат

10 червня 2016 року народний депутат Дмитро Ярош надіслав звернення на адреси Президента України Петра Порошенка, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та голови СБУ Василя Грицака з проханням розглянути пропозицію обміняти громадян Російської Федерації Євгена Мефьодова та Максима Сакауова, що утримуються в Одеському СІЗО, на ув'язнених в Росії українських патріотів Миколу Карпюка та Станіслава Клиха.

16 червня 2016 року Міністерство юстиції України направило в Росію запит про передачу українській стороні утримуваного в РФ українця Миколи Карпюка.

Станом на 8 серпня 2016 року Україна відправила до Росії близько 10 запитів щодо екстрадиції політв'язнів Станіслава Клиха і Миколи Карпюка.

26 жовтня 2016 року судова колегія у кримінальних справах Верховного суду РФ відхилила апеляцію на вирок, винесений громадянам України Миколі Карпюку і Станіславу Клиху.

31 березня 2018 року ВРУ попросила парламенти іноземних держав засудити політичні репресії Росії проти громадян України і допомогти звільнити політичних в’язнів з в’язниць РФ.Парламент просить докладати зусиль, щоб звільнити всіх незаконно ув’язнених і незаконно утримуваних громадян України на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, міста Севастополь, окремих районів Донецької і Луганської областей та на території Російської Федерації, в документі значиться й прізвище Миколи Карпюка.

Про це йдеться в проекті Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження політичних репресій Російської Федерації проти громадян України внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та звільнення політичних в'язнів - громадян України (№8064), на голосуванні за яку Ярош був відсутній.

ВИСНОВОК: станом на 31 березня 2018 року Микола Карпюк знаходиться в РФ. Враховуючи те, що визволення політв'язнів не відноситься до прямої компетенції народного депутата, ІА « Слово і Діло» розцінює обіцянку нардепа як популістичну та надає статус «не виконано».