У Македонії пройшли масові протести проти перейменування країни

Читать на русском
У Македонії пройшли масові протести проти перейменування країни. До 50 тисяч македонців проти планів влади провести референдум про зміну назви країни.

У центрі столиці Македонії Скоп'є ввечері в суботу, 2 червня, пройшла багатотисячна акція протесту проти перейменування країни. Демонстрацію організувала опозиційна партія Вмро-Дпмнє.

Як пише «Слово і Діло», за оцінками місцевих ЗМІ, в протестах взяли участь від 30 до 50 тисяч осіб.

Стала відома нова можлива назва МакедоніїМакедонія хоче перейменуватися через конфлікт з Грецією, а остаточно нову назву країни буде визначено на референдумі.

Раніше на цьому тижні, 30 травня, прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв оголосив про намір провести референдум про нову назву держави. Він додав, що в багаторічній суперечці з сусідньої Грецією про іменування Македонії досягнута «принципова угода». Серед варіантів нової назви фігурують такі варіанти: Ілінденського Македонія, Горна (Верхня) Македонія, Північна Македонія, Македонія-Скоп'є.

Суперечка навколо іменування Македонії виникла в 1991 році після проголошення незалежності цієї колишньої югославської республіки. Причина конфлікту криється в тому, що в складі Греції є область Македонія, яка займає чверть площі цієї держави.

Афіни побоюються, що в разі закріплення назви Македонія за сусідньою країною Скоп'є може пред'явити територіальні претензії на грецьку область. Через грецьку позицію офіційна назва Македонії в ООН з 1993 року – «колишня югославська республіка Македонія», а Греція блокує її вступ до Євросоюзу і НАТО, відзначає агентство AFP.

Нагадаємо, міністра закордонних справ Греції Нікоса Коціаса звинувачують у державній зраді у зв'язку з його переговорами з Республікою Македонія щодо зміни її назви.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: