Яку зброю Україна може отримати від Канади та чи допоможе це ЗСУ?

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Депутати Консервативної партії Канади запропонували віддати Україні зброю, яка призначалася іракським курдам. Загальна вартість озброєнь становить $9,5 млн.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Зброя з Канади. Технологічний ривок або політичний сигнал для України» для «Слова і Діла» висловив журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Журналіст нагадав, що про озброєння курдів прем'єр Канади повідомив ще 15 місяців тому.

«Йшлося про гвинтівки, кулемети, легкі міномети, гранатомети і протитанкові ракети. Однак, гарантій, що зброя не потрапить в руки особам, причетним до вчинення злочинів на території Іраку Канада не отримала. Та й ситуація на Близькому Сході змінилася, а зброя залишилася в Канаді», - каже Попович.

Після всього, в Канаді вирішили, що зброя дасть можливість Україні «краще захищати себе».

Журналіст нагадав, що канадці послідовно дотримуються позиції надання нашій країні саме «летальної зброї».

Стали відомі умови Канади, щоб надати Україні летальну зброюКанада підтримує суверенітет України, але не буде безоплатно надавати летальну зброю. Уряд Канади залишається в тісному контакті з урядом України.

Він уточнив, що в грудні 2017 року Канада включила Україну в Автоматичний контрольний список країн (Automatic Firearms Country Control List - AFCCL), в які дозволені поставки вогнепальної зброї з Канади.

«Це рішення стало наступним кроком після угоди про співпрацю, яку міністри оборони України Степан Полторак і Канади Хардж Сейджан підписали 3 квітня 2017 року. В даний час Україна вже фігурує в AFCCL», - позначив Попович.

Також, в квітні 2018 року міністр оборони Степан Полторак повідомив про закупівлю у Канади спеціальних антиснайперських комплексів, функції яких полягають у визначенні точок, звідки противник веде снайперський вогонь.

При цьому, в Україну вже надходять американські протиракетні комплекси, додав він.

За його словами, якщо плани канадських депутатів будуть реалізовані, то потрібно розуміти, що основною зброєю солдатів сухопутних військ Канади є 5,56-мм автоматична гвинтівка Colt Canada C7A2.

Він зазначив, що це канадський варіант американської гвинтівки M16A2.

Крім того, канадці експлуатують кулемети бельгійського виробництва - FN Minimi, калібром 5,56 мм і FN MAG, калібром 7,62 мм, підкреслив журналіст.

«Ця зброя дуже поширене в світі, хоча і досить поважного віку. Так FN Minimi надійшов на озброєння в 1970-х, а FN MAG - в 1950 роках. У той же час, FN MAG зараз успішно служить більш ніж в 80 країнах світу», - констатував Попович.

Також в розпорядженні канадців знаходиться 81-мм міномет L-16, розроблений спільно з конструкторами Великобританії замість тридюймового міномета, що надійшов на озброєння ще після Першої світової війни, говорить Денис Попович.

Він зазначив, що L-16 використовується з 1960 років. Знаряддя важить більше 35 кг, а для транспортування його необхідно розбирати на три частини.

За його словами, протитанкова зброя у канадців також досить стара.

«Це 84-мм шведський гранатомет Carl Gustaf, що надійшов в експлуатацію в далекому 1948 році і 66-мм протитанкова базука LAW, яка встигла повоювати у В'єтнамі, Афганістані, Іраку, а також на Фолклендській війні між Великобританією і Аргентиною», - розповідає Попович.

Він припустив, що ще одним протитанковим засобом, яке використовується в Канаді і може бути передано в Україну, є американський ПТРК BGM-71 TOW.

Це «старший брат» Javelin, що надійшов на озброєння в 1970 роках, підкреслив він.

«Цей ПТРК використовує дротову систему управління протитанковими ракетами. Комплекс вважається досить надійною зброєю і активно використовується армією США поряд з Javelin. BGM-71 TOW підходить для боротьби з танками Т-72, які РФ передала бойовикам на Донбасі, а модифікації TOW - 2А і TOW - 2В, призначені для знищення броньованих цілей, оснащених динамічним захистом», - каже Попович.

Він позначив, що ефективність TOW була доведена під час війни в Сирії.

У підсумку, в Україну з Канади може бути поставлено перевірену в боях, хоча і досить застарілу зброю.

Журналіст не виключив, що використання такої зброї в нашій країні може бути досить проблематичним у зв'язку з натівськими параметрами боєприпасів.

Вони не підходять до радянського зброї, яка використовується в Україні, пояснив він.

«Крім того, навіть найнадійніша західна стрілецька зброя, розроблена в середині минулого століття, не завжди більш «просунута» у порівнянні з радянськими зразками, поставленими на озброєння в той же період. Тому канадські поставки не дадуть Україні технологічної переваги. Це скоріше політичний сигнал того, що Захід має намір і далі розширювати військову підтримку України», - резюмував Денис Попович.

Детальніше читайте в матеріалі «Зброя з Канади. Технологічний ривок або політичний сигнал для України»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: