Що потрібно для якісних вироків корупціонерам?

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Антикорупційний суд – це добре, але він важливий не сам по собі як інституція.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із правових питань Борис Малишев, оцінюючи боротьбу з корупцією та продовження розгляду законопроекту про Антикорупційний суд.

«Окрім самої інституції, для того, щоб почути вироки корупціонерам, важливо те, як сформований суд. По-перше, потрібно, щоб судді були відібрані за прозорою конкурсною процедурою, без політичного впливу. Це можна зробити, якщо активно залучити представників міжнародних організацій, причому до всіх відбіркових процесів, не лише до оцінки доброчесності кандидатів, як пропонують зараз у проекті», – зазначив Малишев.

Антикорупційний суд: як обіцяють голосувати нардепиВерховна Рада цього тижня може нарешті ухвалити рішення про створення Вищого антикорупційного суду.

За його словами, потрібна участь міжнародних експертів і на стадії оцінювання кандидатів, коли вони складатимуть іспити, коли проводитимуться співбесіди.

«Другий фактор – потрібно, щоб після обрання суддів на такій процедурі держава за рахунок бюджету забезпечила матеріальні умови для швидкого початку роботи цього органу. Зокрема, йдеться про приміщення, обладнання, апарат, персонал. Це може затягнутися в часі, в цьому ризик», – уточнив експерт.

Третя умова – конструктивна, професійна й злагоджена робота НАБУ та САП, які замість чвар між собою мають працювати на результат, підкреслив фахівець.

«Врешті-решт, щоб мати якийсь ефект, потрібно, щоб до Антикорупційного суду НАБУ та САП передавали справи, які б містили вагомі докази, отримані згідно з КПК, без порушень гарантій підозрюваного/обвинуваченого», – пояснив він.

За дотримання та належного виконання цих умов є шанс, що суд виноситиме вироки корупціонерам, додав експерт.

На його переконання, боротьба з корупцією є пріоритетним завданням, але слід мати на увазі, що Антикорупційний суд може ухвалювати не лише обвинувальні вироки.

«Це можуть бути виправдальні вироки, до цього слід бути готовими. Якщо доказів, наданих САП та НАБУ, буде недостатньо або вони будуть отримані з порушенням процедури чи прав людини, це можливо. Суд має виносити справедливі вироки, без політичного впливу. Ці вироки будуть як обвинувальними, так і виправдальними, якщо будуть на це підстави», – резюмував Борис Малишев.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, як в Україні боролися з корупцією минулого року.

За даними порталу, 30 травня 2016 року генпрокурор пообіцяв притягнути до кримінальної відповідальності екс-посадовців за розкрадання державних коштів у особливо великих розмірах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: