Що буде в разі провалу переговорів з МВФ?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Переговори з МВФ на 90% залежать від правильного закону про Антикорупційний суд і лише на 10% – від питання ціни на газ для бізнесу та населення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи переговори України з МВФ.

«Якщо Україна не виконає умови угоди з МВФ, то, скоріш за все, договір буде розірваний, але розпочнуться переговори щодо нової угоди. Фінансово цей рік та наступний Україна може розрахуватися за своїми борговими зобов’язаннями та критичним імпортом. Проблеми з валютою можуть початися відразу після виборів наступного року», – зазначив Савченко.

Він уточнив, що за розрахунками, до парламентських виборів Україні потрібно буде виплатити близько 13-14 мільярдів доларів, які має НБУ в резервах.

За літній період НБУ може ще збільшити резерви на 1-1,5 мільярда, оскільки влітку сприятлива кон’юнктура для купівлі валюти, додав експерт.

«МВФ, скоріш за все, якщо буде нова угода, запропонує нові умови Україні», – підкреслив економіст.

Співпраця з МВФ: скільки коштів Україна отримала за час незалежностіУкраїна почала співпрацювати з МВФ у 1994 році. Найбільше коштів було отримано в 2008-2013 роках.

За його словами, особливої потреби в розірванні старої та укладенні нової угоди в разі провальних переговорів немає, але річ у тім, що тоді доведеться визнати, що Україна за півтора року не виконала жодної умови старого договору з МВФ.

«Тому приїжджає місія МВФ. Вони напрацьовують умови, а Україна їх знову не виконує. Заведено так, що якщо не виконується попередня угода, то укладається нова, але вже з новими умовами», – пояснив Савченко.

Економіст підкреслив, що МВФ продовжує співпрацю з Україною, навіть попри такі обставини, тому що країна є акціонером Фонду.

«Мандат МВФ – допомагати країнам, які мають дефіцит валюти для виплати своїх боргів чи проведення зовнішньоекономічних операцій за критичним імпортом – нафта, газ. Під ці критерії потрапляє Україна. Таких країн у світі дуже мало», – констатував фахівець.

Експерт наголосив, що функція МВФ – допомагати країнам, які не здатні проводити самі адекватну економічну та банківсько-кредитну політику.

«Україна підпадає під ці критерії. Тому ми є пацієнтом МВФ. Відповідно, МВФ за будь-яких умов намагатиметься допомогти. Вони вважають, що допомога йде саме через Антикорупційний суд та ринкові ціни на енергоресурси», – резюмував Олександр Савченко.

ЗМІ повідомили, що Україна провалила нові переговори з МВФ та Венеційською комісією. Згодом цю інформацію в МВФ спростували.

Скільки коштів Україна отримала за час незалежності від МВФ – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: