Коли і як Україна може повернути захоплені території Донбасу?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Така риторика говорить про те, що США підтримують Україну, але безпосередньо вирішувати проблеми не будуть.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи заяву Курта Волкера про те, що українці не зможуть повернути захоплені території.

«Не всі заяви варто вважати декларацією продуманої політики, звичайно. Наразі це говорить про те, що й так було зрозуміло раніше. США на боці України, але не на боці збройного конфлікту, а повернути ці території за нинішньої ситуації можна лише шляхом військової операції. А це означає пряме протистояння з РФ, відкриту війну, яка вже матиме відкритий характер», – зазначив Золотарьов.

Він акцентував, що зараз хоч і говорять про війну, але відкрито її ніхто не оголошував.

«А повернути території можна або військовим шляхом, або маючи гарантії Росії, що вона не втручатиметься, що за нинішньої влади в РФ неможливо», – уточнив експерт.

Повернути захоплені території Донбасу Україна зможе або військовим шляхом, або коли зміниться влада в РФ. Можна буде зробити якісь кроки при переході влади, але все одно невідомо, хто буде після Путіна.

«До цього моменту, якщо все йтиме так, як іде зараз, жодного варіанту повернути захоплені території не буде», – констатував фахівець.

При цьому, на його думку, варіант із миротворцями також не наближає до повернення територій, це лише припинення бойових дій.

«Припиняться обстріли – це дадуть миротворці. І якусь гарантію того, що цей стан збережеться. Сторони не перейдуть у наступ, оскільки між ними війська третіх країн. Проблему повернення миротворці не вирішують. Вони можуть бути частиною рішення, якщо контролюватимуть не лише лінію розмежування, якщо вони будуть на всьому периметрі й РФ виведе війська», – додав експерт.

Тоді можна проводити вибори й повертати Донбас, підкреслив політолог.

«Але має бути згода РФ. Ми можемо це отримати, якщо Путін влізе ще в якусь авантюру й за нього всерйоз візьмуться на Заході. Поки західна еліта демонструє неготовність реагувати в такого роду конфліктах, за винятком Трампа, який поки ще розмахує кулаками», – пояснив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Путін уже й так витворяє все що може, важко уявити, що він ще може витворити, щоб почали до нього ставитися, як свого часу до Радянського Союзу після історії з південнокорейським Боїнгом. Тоді Радянський союз зазнав дуже серйозних санкцій і це прискорило його падіння. Зараз Путін вліз у різні авантюри, але реакція інша», – резюмував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, раніше в МВС розповіли, як реінтегруватимуть Донбас.

«Слово і Діло» з'ясовувало, що в соціальних мережах думають про план Авакова щодо Донбасу.

За даними «Слова і Діла», на початку жовтня цього року президент України пообіцяв повернути Донбас.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: