Лише 28 народних депутатів здали дипломатичні паспорти на зберігання до МЗС

Читать на русском

Лише 28 народних депутатів України здали свої дипломатичні паспорти до Міністерства закордонних справ, як того вимагає законодавство.

Про це «Слову і Ділу» повідомили в МЗС у відповідь на запит.

«Станом на 7 травня 2018 року на збереженні в Міністерстві 28 паспортів народних депутатів VIII скликання (поіменний список – у додатку)», – йдеться у відповіді МЗС.

Народні депутати мають право користуватися диппаспортами лише під час службових відряджень. Після повернення в Україну депутат має здати документ для виїзду за кордон на зберігання до МЗС протягом 10 днів. Така вимога набула чинності два роки тому, коли президент України підписав указ №264/2015 від 12 травня 2015 року «Про дипломатичний та службовий паспорти України». Однак депутати вважають за краще залишати паспорти в себе.

«За часів Тимошенко ніхто в принципі не здавав паспорти, їх весь час тримали при собі для того, щоб їм не могли заблокувати виїзд. Це певний елемент захисту», – сказав «Слову і Ділу» політолог-міжнародник Олег Волошин.

У листопаді 2016 року «Слово і Діло» з'ясувало, що з 250 нардепів, у яких паспорти були на руках, лише 40 були у відрядженнях. Законослухняними виявилися 38 народних обранців, що зберігали паспорти, як і належить, у МЗС.

Як бачимо, до травня 2018 року ситуація погіршилася, оскільки лише 28 нардепів повернули паспорти до міжнародного відомства.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Ляшко провалив свою обіцянку здати диппаспорт до МЗС. Лідер «радикалів» закликав інших нардепів узяти з нього приклад, але за деякий час, мабуть, забув, що диппаспорт після службової поїздки потрібно вчасно повертати до МЗС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: