Із понад 250 нардепів, що не здали диппаспорти, лише 40 були у відрядженнях

Читать на русском

Із народних депутатів, що станом на 25 жовтня не здали в МЗС свої дипломатичні паспорти, у відрядженнях були лише 40.

Із 258 народних депутатів, які станом на 25 жовтня не повернули до Міністерства закордонних справ України свої дипломатичні паспорти, лише 40 залишили їх на руках на законних підставах.

Саме стільки парламентарів перебували в офіційних закордонних відрядженнях у період із 14 жовтня до 1 листопада 2016 року, повідомили «Слову і Ділу» в апараті Верховної Ради України.

Таким чином, решта нардепів, чиї прізвища наведені в списку, опублікованому порталом 1 листопада, не мали законних підстав тримати на руках тримати свої дипломатичні паспорти, оскільки, відповідно до указу Президента, мали їх здати протягом 10 днів після завершення відрядження.

Так, у закордонних відрядженнях протягом зазначеного справді перебували такі нардепи, як Володимир Ар’єв, Борислав Береза, Олег Березюк, Максим Бурбак, Сергій Висоцький, Ірина Геращенко, Мустафа Джемілєв, Андрій Лозовой, Андрій Парубій, Надія Савченко, Оксана Сироїд, Сергій Соболєв, Рефат Чубаров та інші.

Дипломатичні привілеї: забрати не можна залишити. Експерт про диппаспорти депутатівПолітолог-міжнародник розповів, у яких випадках можна забрати дипломатичний паспорт у народного депутата.

Нагадаємо, що раніше в коментарі «Слову і Ділу» низка нардепів назвали причини, з яких вони не здали свої диппаспорти. Зокрема, Борислав Береза зазначив, що документ йому потрібен, оскільки він постійно виїжджає за кордон у депутатських справах (що й підтвердив лист апарату ВРУ).

Крім того, варто відзначити, що принаймні 19 парламентарів регулярно здають на зберігання свої дипломатичні паспорти (або ж не користуються ними), оскільки вони, відповідно до даних апарату Ради за 14 жовтня-1 листопада, справді перебували у відрядженнях, проте їхніх диппаспортів немає в наданому МЗС списку виданих на руки документів за 25 жовтня. У списку відповідальних опинилися Сергій Березенко, Ольга Богомолець, Юрій Бойко, Олексій Гончаренко, Микола Княжицький, Олег Ляшко, Ярослав Москаленко та інші.

«Слово і Діло» й надалі стежитиме за тим, як дотримуються вимог законодавства українські депутати й топ-чиновники.

Повний список депутатів, що перебували у відрядженнях за кордоном у період із 14 жовтня до 1 листопада, можна переглянути нижче.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: