Дипломатичні привілеї: забрати не можна залишити. Експерт про диппаспорти депутатів

Читать на русском
Олег Волошинполітолог - міжнародник

Безумовно, депутати використовують дипломатичні паспорти у власних інтересах.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Олег Волошин, аналізуючи дані управління забезпечення міжпарламентських зв'язків апарату ВРУ, згідно з якими 259 народних депутатів не повернули до МЗС свої дипломатичні паспорти.

«Якщо оцінювати ситуацію, то потрібно визнати, що депутатів ніколи не смикали з цього приводу. Звичайно, видають список: просимо здати наступних персон диппаспорт, в разі нездачі їх анулюють. Тільки от за законом вони мають право на диппаспорт на всю каденцію й анулювати диппаспорт неможливо», – пояснює Волошин.

МЗС не має права анулювати дипломатичний паспорт людини, яка його не здає, крім тієї ситуації, коли вона перестала бути депутатом.

Інше питання в тому, підкреслив експерт, що після припинення каденції або звільнення, коли, наприклад, міністр зберігає диппаспорт, законних прав на це він вже немає.

«За часів Тимошенко ніхто в принципі не здавав паспорти, їх постійно тримали при собі для того, щоб їм не могли заблокувати виїзд. Це певний елемент захисту», – нагадав він.

Стало відомо, депутати яких фракцій масово не здають дипломатичні паспортиДепутати від «Блоку Петра Порошенка» не повернули у встановленому законом порядку до Міністерства закордонних справ України 89 дипломатичних паспортів.

«Зараз, наприклад, «Опоблок» не отримав жодного комітету, хоча за регламентом кожна фракція повинна мати комітети пропорційно. Відповідно, депутати від «Опоблоку» не здають паспорти, тому що не хочуть щоразу звертатися до Парубія, щоб їх видали. Це стосується й інших фракцій», – розповідає фахівець.

На його думку, питання здачі чи нездачі диппаспортів – це радше політика.

З іншого боку, додав Волошин, ми не Швейцарія, а для України це не така вже й катастрофічна проблема порівняно з іншими питаннями.

Як відомо, згідно з указом Президента України №264/2015 від 12 травня 2015 року «Про дипломатичний та службовий паспорти України», після повернення з відрядження депутати зобов'язані повернути диппаспорт протягом 10 днів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: