Депутат Бакуменко вже рік не може подати законопроект про обіг сільгоспземель

Читать на русском
Щоб зняти мораторій на продаж землі, необхідно розробити законодавчу базу. Це вже давно могло бути реалізовано, якби депутати виконували свої обіцянки.
Олександр БакуменкоФото: agroportal.ua

Заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики Олександр Бакуменко долучився до когорти народних обранців, які роблять собі рейтинг на заявах щодо скасування мораторію на продаж землі сільгосппризначення.

На жаль для нардепа, на «Слові і Ділі» цей рейтинг – від’ємний, тому що обіцянку щодо розробки законопроекту про обіг земель він не виконав.

Ідеться про заяву, яку він зробив 4 жовтня 2016 року. Тоді Бакуменко запевняв, що проект закону, який регулюватиме питання продажу землі, буде розроблений «найближчим часом».

«Верховній Раді необхідно в цьому документі чітко прописати обмеження, пов’язані з продажем землі. А саме те, що іноземці та юридичні особи не матимуть права купувати землю. Також будуть обмеження й при купівлі-продажу в одні руки … Лише після чітко прописаних правил можна буде відкривати ринок землі», – пояснював тоді нардеп.

Згодом депутат закликав громадськість згуртуватися навколо розробки цього законопроекту й заявляв, що вимагатиме, щоб парламент підтримав відповідну постанову №5266, яка передбачала повернення до парламентських слухань із цього питання. Бакуменко восени минулого року навіть говорив, що проситиме спікера Андрія Парубія присвятити одне пленарне засідання в грудні того року розгляду питань аграрного сектору. Тоді, як запевняв сам парламентар, обіцяний ним законопроект був у роботі й от-от мав бути зареєстрований у Раді.

В Україні юрособам дозволять купувати сільгоспземлюЗараз обговорюється можливість надання права купівлі сільськогосподарської землі юридичним особам.

Однак уже наступного року Бакуменко свою думку про пріоритетність ухвалення цього законопроекту змінив. Попри те, що, за його словами, в комітеті з аграрної політики розробка цього документа триває, він сам наприкінці серпня 2017 року й зауважив, що оскільки цей закон має враховувати думку і простих українців, і груп інтересів, його написання забере немало часу.

«Слово і Діло» не проти детальної розробки такого важливого законопроекту. Проте Бакуменку як заступнику голови профільного комітету парламенту слід було б зауважити, що визначення «найближчим часом» для законопроекту про обіг сільгоспземель – занадто сміливе, тому що не може означати рік чи більше. Оскільки від моменту, коли ми зареєстрували цю обіцянку, минуло понад 11 місяців, вона отримує статус «не виконано».

З 36% виконаних обіцянок у рейтингу відповідальності народних депутатів Бакуменко на цю мить посідає 154-те місце.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: