Кандидати в президенти: політичні перспективи Луценка та доля НФ

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Так, Луценко заявив, що не претендує на посаду президента, але питання в тому, чи вірити цим заявам. З іншого боку, наразі такі заяви гірші для нього ж самого.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи заяву генпрокурора про те, що він не має наміру брати участь у президентських виборах.

«Враховуючи зроблену заяву, тепер Луценко навіть якщо й передумає, то йому весь час дорікатимуть тим, що він суперечить сам собі. Тому він сам собі перекреслив певні можливості», – зазначив Купира.

Хоча й реальні рейтинги такі, що Луценко не міг би стати конкурентом, додав він.

«Наразі, скоріш за все, заява більше спрямована президенту. Мається на увазі, що генпрокурор не буде йому конкурентом», – уточнив політолог.

На його думку, до президентських виборів Луценко точно залишиться на посаді генпрокурора.

Два роки на посаді генпрокурора: топ обіцянок ЛуценкаЗа два роки на посаді генпрокурора рівень відповідальності Луценка впав із 17 до 9 відсотків.

«Навряд чи до президентських виборів варто говорити про зміну Кабміну. Це дуже сильні зміни в самій владі, які навіть за часом на сьогодні неможливі. Домовитися, пересваритися, знову домовитися, зупинитися на якомусь кандидаті – це все час, якого на такі розбірки вже немає», – пояснив аналітик.

За його словами, такий сценарій міг би бути, якби рішення було монолітним, якби була якась силова точка.

«І добре, що такої сили немає, яка в один мить могла б щось змінити, попри те, що президент має значно більше впливу та повноважень, аніж це прийнятно», – акцентував він.

Тому на наступні вибори Луценко не претендує, однак у цій ситуації генпрокурор зробив інший важливий меседж, підкреслив політолог.

Експерт звернув увагу на слова Луценка про намір створити нову об’єднавчу партію, правоцентристську силу, яка гіпотетично має йти на вибори.

«Саме це важливо. І пов’язано це може бути з тим, що доля НФ поки не зовсім зрозуміла. Якщо говорити про карту парламенту, то з чинних фракцій, представлених у парламенті, в другої за кількістю відсутні рейтинги. Це величезне електоральне поле. Всі ці люди хочуть знову потрапити до парламенту, але розуміють, що не в склвді НФ. Питання, чи підуть вони шляхом створення нової об’єднавчої сили, чи будуть працювати з БПП, є ключовим», – наголосив політолог.

Він припустив, що Луценко може піти на парламентські вибори.

«Призначувану посаду отримати можна в будь-який момент, а от виборну – ні. Прикладом є Яценюк. З одного боку, він дійсно є впливовим політиком, а з іншого – не має жодної посади, крім того, що він є головою партії. Тому, щоб не повторити цей шлях, Луценко може йти як лідер за списками. Тим більше, якщо Порошенко не пройде до другого туру, будуть зміни у владній структурі. Чи захоче інший президент залишити Луценка в ГПУ – питання», – резюмував Дмитро Купира.

Скільки обіцянок виконав, а скільки провалив Луценко – в його досьє за посиланням.

Топ обіцянок Луценка – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: