Обстріли на Донбасі: чи є чим відповідати ЗСУ та з чим проблеми

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

У ЗСУ є озброєння на сьогодні, яким можна відповідати. Не настільки новітнє, модернізоване, як нам хотілося б. Інше питання, що ми намагаємося дотримуватися Мінських домовленостей і не використовувати великі калібри, лише з дозволу в окремих випадках. Надзвичайно складна проблема в нас із арсеналами та складами.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

Експерт звернув увагу, що є потенціал наших підприємств, але питання полягає у фінансуванні.

18 мільярдів – зовсім недостатньо, щоб ЗСУ отримували те, що потрібно, додав він.

«Є проблема взагалі в діяльності нашого «Укроборонпрому». Потрібно запроваджувати інноваційний розвиток. 1% має бути передбачений на космічну програму України в новому законі про нацбезпеку, який має бути ухвалений у другому читанні», – зазначив експерт.

Наприклад, США говорять, що навіть з урізанням допомоги отримуватимемо близько 250 мільйонів доларів – яка це сума навіть порівняно з нашими 18 мільярдами гривень, підкреслив він.

«Вбивця танків» уже в Україні: плюси та мінуси американських JavelinАмериканський комплекс Javelin 30 квітня прибув в Україну. Слово і Діло розбиралося в особливостях нової зброї.

«5 мільярдів – фактично, п’ята частина», – уточнив фахівець.

«Проблема в чому? Зняти всі корупційні ризики на всіх етапах. Одна з причин, чому Javelin нам так пізно стали постачати, – боялися, що ця технологія кудись може бути продана. Наприклад, до тієї ж Росії. Слава Богу, їх зняли – ми отримали вже готову зброю», – пояснив політолог.

Системи контрартилерійської батарейної боротьби вже отримали, безпілотні літальні апарати, нехай і розвідувальні, а не ударні, констатував він.

«Можемо ж освоїти технології виробництва безпілотників в Україні. Туреччина змогла ж. Є «Укроборонпром», де 100 підприємств. Потрібно просто провести прозорий аудит, залучати приватний сектор на умовах державного-приватного партнерства – зробимо замкнутий цикл виробництва цього всього в Україні, починаючи від комплектуючих. Для цього має бути воля верховного головнокомандувача», – резюмував Олександр Мусієнко.

Раніше Курт Волкер заявив, що українці не зможуть повернути територію, вже захоплену Росією.

Також «Слово і Діло» розбиралося, що собою являє Javelin і чим зброя небезпечна для противника.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: