Україна відзначає День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Читать на русском
Україна в п'ятницю, 18 травня, відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу і вшановує пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

Україна в п'ятницю, 18 травня, відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу і вшановує пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Анексія Криму: що буде з цінами на продукти та яка ситуація з туризмом?ОБСЄ визнає окуповані Крим і Донбас невід'ємною частиною України. Про те, як змінилося соціальне та економічне життя на півострові, розповіли експерти.

Варто зауважити, що це відносно нові для держави меморіальні дати, які були встановлені в країні після Революції Гідності. Зокрема, День боротьби за права кримськотатарського народу був затверджений у травні 2014 року, а День жертв геноциду кримськотатарського народу - в листопаді 2015 року.

Обидві меморіальні дати пов'язані з річницею депортації кримськотатарського народу 1944 року.

Зауважимо, примусове переселення кримських татар почалося 18 травня 1944 року в 3 годині ранку і тривало до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стало секретну постанову Державного комітету оборони № 5859 сс «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якому кримським татарам висувалися претензії в нібито масовому зрадництві і масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

У даний час на державному рівні визнається, що це був акт гено- і етноциду. Зокрема, про це свідчать звинувачення цілого народу в державній зраді і застосування принципу колективної відповідальності.

За офіційними даними (так звані числа Лаврентія Берії) було депортовано 183 144 тисячі кримських татар; за татарськими джерелами - 228 500, з яких протягом першого півтора року померло близько 110 тисяч осіб.

Раніше повідомлялося, що в Сімферополі затримали учасників акції пам'яті депортації кримських татар.

Також нагадаємо, в окупованому Криму пройшли обшуки у кримських татар.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: