Соціологи визначили, яка частина українців вважають Голодомор геноцидом

Читать на русском

Наступної суботи, 25 листопада, Україна вшановуватиме пам’ять жертв голодоморів в Україні. В першу чергу йдеться про Голодомор 1932-1933 років, штучно влаштований радянською владою на більшій частині території України. Кількість жертв цієї масштабної трагедії досі не можуть визначити точно: цифри коливаються від 3,5 мільйонів до 10 мільйонів людей. Геноцидом українського народу на міжнародному рівні Голодомор офіційно визнають у більш ніж двох десятках держав світу, зокрема в Канаді, Польщі, Австралії, Португалії, Латвії, Литві, Естонії, Мексиці.

А чи вважають самі українці події 1932-1933 років актом цілеспрямованого знищення нашого народу? Цим у них поцікавилася соціологічна група «Рейтинг», чиї дані візуалізувало «Слово і Діло».

77% опитаних на запитання про те, чи вважають вони Голодомор геноцидом українського народу, відповіли ствердно (59% – «однозначно так», 18% – «радше так»). 11% заявили, що їм важко відповісти, ще 13% – що так не вважають (8% – «однозначно ні», 5% – «радше ні»).

Найбільший відсоток респондентів, переконаних у правильності цього твердження, серед тих, хто проживає на заході країни – 91%. Лише 7% опитаних там сумніваються у відповіді й лише 2% Голодомор геноцидом не вважають. 84% респондентів, переконаних у правильності твердження, соціологи виявили на півночі України. Частка тих, хто не готовий відповісти, й тих, хто не згоден із цим твердженням, становить відповідно 9% і 7%.

65% учасників опитування на півдні України також вважають, що Голодомор був спрямований на знищення українців як народу, 22% не знають відповіді на це запитання, а 13% з цим не погоджуються. У східних регіонах ситуація ще більш радикальна. Тих, хто вважає голод 1932-1933 років геноцидом проти українців, там, за даними опитування, 56%. Натомість 27% вважають таке твердження перебільшеним, іще 17% відмовляються висловлювати думку з цього приводу.

За віковою ознакою кількість тих, хто визнає Голодомор геноцидом, найбільша серед людей середнього віку (36-50 років) – 80% та молоді (18-35 років) – 79%. Також соціологи намагалися розділити опитаних на групи за іншими ознаками і найбільш відмінні від загальноприйнятих результати виявили в людей, які назвали своєю основною мовою спілкування російську. Серед них події 1932-1933 років вважають геноцидом 57%. Тоді як серед українськомовних громадян країни цей показник сягає 85%.

Нагадаємо, як заявив посол України у США Валерій Чалий, американський Конгрес близький до визнання Голодомору актом геноциду українського народу. Також нещодавно це питання мало бути винесене на голосування в парламенті Великої Британії, однак проти такого кроку виступив представник уряду, тож розгляд відклали.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: