Кримськотатарська автономія: зміни до Конституції та перейменування

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог

По-перше, кримські татари визнані корінним народом України ще постановою ВР від 20 березня 2014 року. Кримські татари – це народ, що сформувався й проживає на території, яка окупована сьогодні РФ. Іншої батьківщини в них немає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, оцінюючи ситуацію з автономією та перейменуванням анексованого Криму на Кримськотатарську Автономну Республіку.

«У кримського народу немає іншої батьківщини. По-друге, ніхто не збирається перейменовувати Кримський півострів. Ідеться про можливе внесення змін до 10 розділу Конституції «Автономна Республіка Крим»», – констатувала Тищенко.

За її словами, поки опрацьовуються зміни до розділу, а от щодо назви розділу чітких позицій немає.

«Чи це буде кримська автономія, чи кримськотатарська автономія, чи взагалі Автономна Республіка Крим, як і було, чіткої позиції немає», – уточнила вона.

За статтею 134, щодо тих пропозицій, які є, це фактично підведення під ту автономію, яка існувала в Україні, адже вона була територіальною, додала експерт.

Мустафа ДжемілєвНародний депутат України
Джемілєв заявив, що кримські татари проведуть свій референдум щодо майбутнього КримуСказано 28 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Сьогодні є прагнення корінного народу Криму цю ситуацію змінити. Так, виникають питання, навіщо Україні автономії, це зрозуміло, але це необхідно. Джерелом автономії є право кримськотатарського народу на самовизначення в Україні. Власне, саме про це й ідеться. Самі зміни стосуються питань розвитку мови, культури, національних спільнот, українців, які там проживають, тобто меншина в меншині, й подібних речей», – пояснила правозахисниця.

Тобто зараз ідеться саме про уточнення, підкреслила вона.

«Як буде далі, сказати складно. В самій Конституції закладені механізми, які дозволяють вносити зміни. Спочатку потрібні 226 голосів, щоб направити їх до Конституційного суду. Потім Конституційний суд вирішує, наскільки ці зміни відповідають КУ. Лише після цього потрібні 300 голосів», – резюмувала Юлія Тищенко.

Зауважимо, за даними порталу, 13 липня 2016 року народний депутат України Мустафа Джемілєв пообіцяв домогтися скасування статусу нерезидентів для переселенців із Криму.

Також у досьє Джемілєва зафіксована обіцянка про те, що кримські татари проведуть власний референдум щодо майбутнього Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: