Що не так із майновими критеріями нарахування субсидій?

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Насправді, міністр Розенко часто займає популістичну позицію щодо цього питання, але в нашому випадку запроваджені майнові критерії нарахування субсидій, і це правильно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, оцінюючи заяву Павла Розенка, який розкритикував нові правила нарахування субсидій.

«Саме по собі запровадження майнових критеріїв є правильним рішенням, але вони не ідеальні. Є суперечливі моменти, наприклад, щодо обмеження за умови наявності будинку площею 200 квадратних метрів. У селах будували будинки великою площею, але зараз вони занедбані. У зв'язку з цим покладені великі повноваження на комісії, які розглядатимуть такі випадки. Наприклад, людина не підпадає під критерії, але комісія має право призначити субсидію. Тут задіяний людський фактор, у цьому є проблема», – зазначила Бойко.

Крім того, чітко не визначено, що таке домогосподарство та хто є його членами, уточила експерт.

На її переконання, має бути чітке роз’яснення в постанові.

Зміни в нарахуванні субсидійНові правила нарахування субсидій позбавляють нарахувань тих, хто має нову машину чи квартиру, площа якої перевищує 120 квадратних метрів.

«Це створює зараз поле для маніпуляцій, бо є невизначеність у тому, хто, власне, вважається членом домогосподарства», – додала фахівець.

«Зараз вказано, що членами є не лише ті, хто зареєстрований. Якщо, наприклад, зареєстрований чоловік, то чи всі члени його сім’ї будуть враховані? Теоретично це дружина та неповнолітні діти», – підкреслила експерт.

«Є випадки, коли люди проживають разом, але не зареєстровані, є випадки зі зворотною ситуацією. Наприклад, чоловік, дружина та неповнолітні діти автоматично вважаються членами сім’ї незалежно від того, зареєстровані вони разом чи ні. Тобто багато нюансів, які ще потрібно вирішити», – пояснила вона.

Так, критерії не ідеальні, але навіть ті, що є, кращі, ніж їх відсутність, наголосила фахівець.

«Враховуючи, скільки отримують субсидій, це нормально, що запровадили нові критерії. Розенко виступає проти того, що можуть бути обмеження, адже в нас велика частина людей, які мають невисокі офіційні доходи, але ж є ще неофіційні. Більш ніж 50% економіки в тіні. Тому майнові критерії є досить справедливими», – резюмувала Тетяна Бойко.

Нагадаємо, наприкінці квітня Кабмін змінив правила оформлення житлових субсидій.

Детальніше про зміни в нарахуванні субсидій – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: