Оплата комуналки: чи загрожує українцям чергове зростання тарифів?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Олександр Гудимаполітичний діяч

Річ у тім, що, можливо, уряд і підготував якісь компромісні варіанти, але МВФ уже доволі чітко озвучив свою позицію щодо необхідності підвищити ціни на газ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи переговори української сторони з МВФ щодо тарифів.

«Так склались обставини, що зараз найбільш слушна нагода, літній період, коли варто робити такі кроки. Нове підвищення тарифів буде, але відкладене в часі. Це відбудеться в новому опалювальному сезоні. І робити це потрібно влітку, щоб у людей була можливість і час підготуватись. Тому питання, чи буде підвищення, не стоїть. Питання в тому, на скільки», – зазначив енергетик.

Ціна на газ для населення: чи буде подорожчання в 2018 роціСлово і Діло розбиралось, як може зрости ціна на газ для українців, а також, що коїться з тарифами на тепло в областях.

Крім того, він пояснив, що є об’єктивні підстави не лише для вирівнювання цін для споживачів та промисловості, а й для підвищення ціни загалом.

«Зросли суттєво ціни на нафту. Йде процес здорожчання енергоносіїв на світових ринках. Це підштовхуватиме підвищувати ціни на газ на внутрішньому ринку. Новий опалювальний сезон уже буде з новими цінами», – констатував Дяченко.

Своєю чергою екс-міністр енергетики Олександр Гудима зауважив, що уряд під керівництвом МВФ уже так вирівняв ціни, що українці ледве платять.

«Якщо уряд робить успішні кроки, якщо зростання ВВП не 1% чи 2% на рік, які з'їдає інфляція, тоді МВФ без проблем дає кредит і не говорить про підвищення. МВФ не так дбає про корупцію в Україні, як про те, щоб Україна повернула запозичення, які ми беремо», – підкреслив експерт.

На його переконання, за такої ціни на газ, за таких зарплат та пенсій ніхто з політиків на це не піде.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Гройсман поки поводиться досить розумно. Він розуміє, що в суспільстві нагнітається ситуація, одна іскра – й усе зійде нанівець», – резюмував Олександр Гудима.

За даними «Слова і Діла», в 2017 році прем’єр заявив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

Детальніше про тарифну політику – в матеріалі «Ціна на газ для населення. Чи буде подорожчання в 2018 році».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: