Чи потрібно забороняти трансляцію ЧС-2018 в Україні та що це дасть?

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Зрозуміло, що хтось відмовиться їхати на ЧС, буде обмежене дипломатичне представництво на відкриттях, але тотального бойкоту ЧС-2018 не буде.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Петро Олещук, оцінюючи пропозицію нардепів законодавчо заборонити трансляції ЧС-2018.

«Ініціатива нардепів щодо заборони трансляції більше схожа на передвиборчий піар, підготовку до президентських виборів. Якщо в нас заборонять трансляцію, це не означає, що ніхто не дивитиметься матчі. Є інтернет, є супутник», – зазначивОлещук.

Заборона трансляції означатиме, що не буде саме української версії, підкреслив політолог.

«Тобто не буде наших коментаторів, українського журналістського представництва. Всі дивитимуться ЧС лише в російській редакції», – уточнив він.

Блакитна мрія Заходу: чи буде зірваний ЧС-2018 у РосіїДипломатичний бойкот ЧС-2018 зриває президенту Російської Федерації найважливіший іміджевий захід.

«Ті, хто не цікавився футболом, не дивитимуться матч у будь-якому разі, а ті, хто є фанатом, усе одно дивитимуться ЧС-2018, але в російському варіанті. Це єдине, чого ми можемо домогтися цією забороною. Це буде ініціатива, яка суттєво полегшить життя та заробітки супутниковому телебаченню, інтернет-провайдерам, ну й різноманітним пабам і барам», – пояснив експерт.

На його переконання, в такій забороні немає сенсу, ми не можемо скасувати той факт, що ЧС буде проведений.

«Ситуація аналогічна з російськими серіалами, медійною продукцією. В умовах сучасних інформаційних технологій це виглядає трохи анахроїдно», – констатував політолог.

«Трансляція потребує грошей. Права на трансляцію, які купує український канал, говорять про те, що канал платить за це. Якби громадяни організували бойкот цьому каналу, це було би більш ефективно. Або, наприклад, якби провели перевірку джерел фінансування та джерел проплати цієї трансляції – також більш дієве й цікаве рішення. Звідки кошти, щоб купувати не дуже дешеві трансляції?», – додав експерт.

Суть у тому, що моральні питання не можна врегулювати законодавчо, наголосив він.

«Моральні питання врегульовуються лише консенсусом суспільства. Якби в суспільстві був консенсус, що не можна в Україні жодного продукту з РФ споживати, то жоден канал нічого б не показував, адже його закидали б протестувальники й припинили б дивитися. Такого морального консенсусу в суспільстві немає, тому всі ці ініціативи – піар, не більше», – резюмував Петро Олещук.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав українців відмовитися від поїздки до Російської Федерації на матчі Чемпіонату світу з футболу 2018 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: