Консула України в Гамбурзі звинуватили в антисемітизмі: оцінка інциденту

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Висловлювання в принципі українського посла в Німеччині завжди були доволі гострими й рішучими. В цій конкретній ситуації такі висловлювання неприпустимі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Мусієнко, оцінюючи інцидент із консулом України в Гамбурзі (Німеччина) Василем Марущинцем, якого звинуватили в антисемітизмі за його публікації в Facebook.

«Взагалі у світі, який засуджує Голокост як факт геноциду, Україна, яка просить визнати Голодомор геноцидом і сама стала жертвою цього жахливого злочину проти людяності, робити такі заяви абсолютно неприпустимо. Тому має бути усунення від виконання обов’язків такої особи, а МЗС України має офіційно вибачитися за такі висловлювання», – зазначив Мусієнко.

За його словами, до України наразі багато претензій і звинувачень в антисемітизмі, а цей інцидент ще більше ускладнює ситуацію.

Він нагадав про заяву американських сенаторів щодо цього та публікації американської преси про те, що в України почастішали антисемітські заклики.

«На тлі всього цього неприпустимо як для людини, що називає себе консулом, допускати такі висловлювання, незважаючи на те, що зараз почнуть апелювати до того, що це його сторінка, й він може публікувати, що захоче», – уточнив експерт.

У тому числі це стосується й того, що, ймовірно, тепер почнуть прикривати ситуацію тим, що хакери зламали його сторінку, додав Мусієнко.

Консула України в Гамбурзі звинуватили в антисемітизмі: реакція соцмережУкраїнський консул Василь Марущинець публікував в соцмережах пости антисемітського характеру. в МЗС почали перевірку.

«Це в принципі неприпустимо для будь-кого, а тим більше для дипломата, який завжди має бути обережним. При тому ще й у Німеччині, де за окремі заклики, за виправдання злочинів нацистів встановлена кримінальна відповідальність», – пояснив політолог.

Виняток може бути в разі хіба що реального доведення зламу сторінки й того, що матеріали з’явилися з боку сторонніх осіб, і він дійсно немає жодного стосунку до цього, підкреслив експерт.

«Людина, яка хоче працювати дипломатом, повинна мати хоча б елементарні уявлення про міжнародне право. Міжнародне право дає визначення поняття геноцид. Воно виникло після злочинів нацистів. Заклики, які спростовують геноцид, схвалюють його, щонайменше порушують міжнародне право. Злочин Голокосту засуджений міжнародним трибуналом. І, звичайно, консул усе чудово розумів і знав», – резюмував Олександр Мусієнко.

Раніше «Слово і Діло» розбиралось, як у соціальних мережах відреагували на скандал з українським консулом.

Відзначимо, в МЗС України повідомляють, що займаються перевіркою інформації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: