Фінал ЛЧ в Києві: як цінники на оренду житла переписали під УЄФА?

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Трохи більш ніж тиждень залишилося до моменту, коли Київ перетвориться на центр футбольного життя світу. 26 травня на стадіоні «Олімпійський» відбудеться фінал Ліги чемпіонів. За трофей боротимуться мадридський «Реал» і «Ліверпуль». На матч зберуться близько 60 тисяч уболівальників. Столиця вже готується приймати гостей, але вболівальникам з усього світу доведеться заплатити за теплий прийом чималі суми. Власники готелів, хостелів та апартаментів вже переписали цінники на житло під УЄФА. За 2 доби ночівлі тепер доведеться заплатити ціну місячної оренди, а деякі власники готелів просять 5 тисяч євро за 2 ночі.

Експерт у сфері нерухомості Олег Приходько підкреслив, що ринок оренди нерухомості є одним із найбільш тіньових в Україні.

За різними аналітичними даними, в тіні перебувають від 70 до 90% ринку, уточнив він.

За ступенем свого розшарування за типом, вартістю та якісними показниками об'єкти оренди виконують абсолютно різні ролі для своїх власників, зазначив фахівець.

«Найдешевший сегмент – це додаткове джерело доходів для малозабезпечених і великих сімей. Часто родичі різних поколінь змушені жити разом у малогабаритних квартирах, при цьому частину наявних житлових площ здавати в оренду й за рахунок цього отримувати пасивний дохід», – пояснив він.

Є й друга сторона ринку – це повноцінний орендний бізнес, акцентував експерт.

«У ньому власники, як правило, мають від декількох десятків до декількох сотень квартир, кімнат і будинків для здачі. Як найдешевший, так і найдорожчий сегменти орендного ринку розподіляються на довгострокові та короткострокові орендні відносини власників та орендарів», – додав Приходько.

За його словами, цей ринок дійсно має свої сезонні коливання попиту та ціноутворення. Ба більше, на ринок також впливають і разові події, зокрема такі, як фінал Ліги чемпіонів.

«70-тисячний НСК «Олімпійський» прийме гостей зі всього світу. Це буде, мабуть, другий, після Євро-2012, в історії столиці такий випадок, коли десятки тисяч іноземців відвідають місто. Звичайно ж, власники орендної нерухомості не могли не скористатися таким вдалим випадком, щоб не отримати додатковий дохід», – уточнив він.

На жаль, деякі орендодавці підняли вартість оренди в десятки разів, спрацював вічний код не найкращої частини співвітчизників – «як не з'їм, то понадкушую».

Однак, за його словами, не все так однозначно, як здається на перший погляд.

«Деякі орендодавці скористалися такою нагодою, щоб прорекламувати свою нерухомість і заявити про себе – певний піар-хід, розрахований на майбутніх орендарів. Адже потрапляння до списку потенційного орендаря-іноземця, який, наприклад, кілька разів на рік відвідує Київ, – уже успіх. Потенційно в свій наступний приїзд він може обрати ту квартиру, яка під час фіналу Ліги чемпіонів входила до десятки найдорожчих, а нині коштує цілком адекватних грошей», – підкреслив Приходько.

Але, в кожному разі, попит породжує пропозицію. І якщо є попит, то ціни зростатимуть. Питання лише з тому, на якій позначці перетнуться український апетит та іноземний попит, додав він.

За його словами, зростання цін у 2-3 рази під час будь-яких разових подій, пов'язаних із напливом іноземних гостей, – це звичне явище для європейських країн.

«На жаль, зростання цін у Києві в десятки разів – це дикість і бідність країни. Таке бажання отримати грошей затьмарює всі моральні аспекти народу, який прагне потрапити до сім'ї європейських толерантних і взаємно шанованих цінностей», – констатував експерт.

«Ба більше, якщо поставити питання, який обсяг випадкового доходу орендодавців підлягатиме оподаткуванню, то бюджет країни, скоріш за все, мало що отримає від цього сплеску жадібності», – резюмував Олег Приходько.

Фінал ЛЧ на найвищому рівні та ремонт доріг: що політики мають зробити в травні – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: