Чи є ефект від санкцій та чи ускладнять обмеження США поставки озброєнь РФ?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Питання дії санкцій як таких, в принципі, вже суперечливе. Санкції проти «Рособоронекспорту» навряд чи ускладнять якимось чином роботу компанії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, оцінюючи санкції США проти компанії «Рособоронекспорт», яка є спецекспортером озброєнь.

«По-перше, річ у тім, що санкції запроваджуються лише проти тих компаній у США, які співпрацювали з «Рособоронекспортом». По-друге, в документі зазначено, що будуть винятки. Ці винятки визначатимуться Держдепом і Пентагоном щодо того, в яких сферах із «Рособоронекспортом» можна буде співпрацювати», – зазначив Бондаренко.

Інша річ, чи поширюватимуться ці санкції на інші держави, додав він.

«Незрозуміло поки, чи поширюватимуться санкції на фірми, які співпрацюють із «Рособоронекспортом» в Європі й Азії», – уточнив політолог.

За його словами, для того, щоб санкції поширилися на інші країни, потрібне рішення вже Конгресу США.

«А це рішення підписане навіть не держсекретарем, а одним із радників держсекретаря. Тому на тлі інших, більш серйозних санкцій це не більш ніж додаток до наявних і на поставки озброєнь навряд чи вплине», – пояснив експерт.

Росія, в принципі, вже навчилася жити під санкціями й обходити їх, акцентував політолог.

«Іран жив під санкціями кілька десятків років. За великим рахунком, у цій ситуації санкції не мають серйозного характеру. Сила санкцій проявляється в перший місяць після їх запровадження, а потім знаходяться способи обходити їх», – підкреслив Бондаренко.

За його словами, навіть кремлівський список поки що бажаного результату США не приніс.

«Путін виграв вибори. У РФ якщо і є конкретні проблеми, то, наприклад, у окремих осіб, у Дерипаски, в якого більшість підприємств зареєстровані не в РФ, а в Британії», – наголосив він.

«Якщо щось і вдарило по росіянах, то не сильно. Знецінення рубля на 10% - це не критично. Росіяни звикли до більш серйозних коливань. Та й олігархи мали можливість вивести свої активи. Ще в грудні 2017 року була зустріч Путіна з найбільшими олігархами РФ, на якій було оголошено, що США готують санкції. Була можливість вивести активи. Ті, хто не послухався, як Дерипаска, втратили, інші ж, як Сєчин, вийшли сухими з води», – резюмував Кость Бондаренко.

З моменту набуття чинності рішенням щодо «Рособоронекспорту» неможливим є продаж озброєнь і боєприпасів, надання послуг в рамках Акту про контроль над експортом озброєнь.

Як повідомлялося раніше, ЄС запровадив санкції проти організаторів «виборів» у Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: