Енергетики розповіли, як зростуть ціни на електроенергію

Читать на русском
Як зростуть ціни на електроенергію? Енергетики розповіли про кіловат-години та облікову ставку НБУ.

Стимулююче тарифоутворення на електроенергію запрацює за умови деполітизації питання та конкуренції.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив у інтерв'ю «Економічній правді» голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк.

Для чого потрібне RAB-регулювання тарифів та чи буде вигода?У НКРЕКП пропонують впроваджувати RAB-регулювання тарифів для обленерго. Про те, як це працює та чи допоможе залучити інвесторів, розповіли експерти.

«RAB може запрацювати тоді, коли компанії проведуть якісні слухання, не буде політизації й усі споживачі матимуть вибір», – сказав він.

За його словами, якщо нічого не робити, «тоді нас через 11 років чекає відсутність мереж, тому що зношування дорівнюватиме 100%».

Очікується, що тарифи на електроенергію зростуть не сильно.

«Так, ми будемо платити більше, але не смертельно. Якщо ми зараз платимо 0,9 гривні за кіловат-годину та 1,6 гривні за кіловат-годину, то поляк платить 4 гривні за кіловат-годину, болгарин – 5 гривень за кіловат-годину. Я не говорю про Німеччину, де платять до 10 гривень за кіловат-годину. Зате вони мають нормальні умови електропостачання», – пояснив Вовк.

Також голова регулятора роз'яснив, яким чином був визначений розмір ставки на старі та нові активи в розмірі 12,5% річних.

«Логіка комісії – в жодному разі не конкретна цифра. На момент ухвалення рішення облікова ставка НБУ була 12,5%. Комісія використовувала це значення для всіх сфер: для обленерго, «Укренерго», сфери централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення. В Європі ставки мають не конкретне значення. Важливий підхід, принцип, який використовується», – заявив Вовк.

Нагадаємо, низка обленерго погодила зростання цін на електроенергію для своїх непобутових споживачів через запровадження стимулюючого тарифоутворення.

Раніше в «Урядовому кур’єрі» була опублікована постанова, якою затверджується нова методика, що дозволить запровадити стимулюючі тарифи для обленерго.

Електроенергія в Україні: скільки виробляємо, скільки експортуємо й почому продаємо населеннюЯк змінилася ціна на електроенергію для населення за останні 2 роки, які обсяги виробництва і продажу за кордон – в інфографіці «Слово і Діла».

Постановою закладається до так званого RAB-регулювання дохідність для обленерго на рівні 12,5% річних на нову базу (йдеться про інвестиції в нові активи) й так само 12,5% річних дохідності на стару базу (наявні активи компаній).

Нагадаємо, НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання в липні 2017 року.

Після оприлюднення документу в експертному середовищі почалася дискусія щодо доцільності впровадження стимулюючого тарифоутворення.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що загалом підтримує впровадження RAB-регулювання з метою енергомодернізації обленерго, але не в такому вигляді, як це пропонує Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Тим не менш постанова була опублікована в тій редакції, яку й запропонувала НКРЕ.

Також президент Петро Порошенко переконаний, що ціни на електроенергію для населення не мають підвищуватися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: