Польща назвала умови відновлення співпраці з Україною

Читать на русском
Голова Інституту національної пам'яті Польщі Ярослав Шарек заявив, що відновлення співпраці з українським Інститутом пам'яті стане можливим лише після того, як Україна виконає поставлені їй умови.

Голова Інституту національної пам'яті Польщі Ярослав Шарек заявив, що відновлення співпраці з українським Інститутом пам'яті стане можливим лише після того, як Україна виконає поставлені їй умови.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Польське радіо».

Як заробітчани впливають на українську економіку?Обсяг перерахувань додому з Польщі українських робітників зріс у 2017 році майже в півтора раза. Який вплив мають заробітчани на українську економіку, розбирались експерти.

У першу чергу, заявив Шарек, поляки вимагають від України дозволу на проведення пошукових робіт, а також ексгумацію жертв і будівництво меморіалів у місцях загибелі поляків, зокрема польських солдатів, загиблих на території сучасної України в 1939 році, а також легіонерів, похованих у районі села Костюхнівка Волинської області.

Крім того, польська сторона наполягає на вирішенні питання про пошук, ексгумацію та будівництво меморіалів полякам, які загинули від рук українських націоналістів під час Другої світової війни.

Ще одне питання – робота Польсько-українського форуму істориків, робота якого наразі призупинена. Шарек зазначив, що Інститут готовий відновити діяльність форуму й проводити зустрічі з українськими вченими, але лише після публікації наукових робіт, які раніше були презентовані в рамках форуму.

«Ми досі не отримали від української сторони текстів українських авторів, хоча ми можемо їх надрукувати», – підкреслив Шарек.

Також залишається найбільш суперечливим питання Волинської трагедії.

Нагадаємо, в польському Вроцлаві в транспорті запровадили обслуговування українською мовою.

Відзначимо також, що посол Польщі передрік Донбасу долю Сирії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: