Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Антон Яценко

Читать на русском
Нові фонтани, атракціони, паркові скульптури, дитячі та спортивні майданчики та інші радощі благоустрою має не лише наобіцяти, але й якимось дивом втілити в життя протягом останнього року своєї каденції нардеп Яценко.
Антон ЯценкоСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми вирішили подивитись, як працює нардеп Антон Яценко (член депутатської групи «Партія «Відродження»).

Досить досвідчений політик, депутат трьох скликань Антон Яценко в 2014 році був обраний за одномандатним виборчим округом №200 в Умані Черкаської області. Як мажоритарник він дав 59 обіцянок, з яких 13 виконав, а 10 – провалив. У депутата є ще рік для того, щоб встигнути виконати або остаточно провалити ще 36 обіцянок. Зараз загальний політичний рейтинг відповідальності Яценко становить 23%, а його рівень відповідальності на посаді – 22%.

Антон ЯценкоНародний депутат України

Не вдалося Яценку втримати низькі тарифи на проїзд у міському громадському транспорті.

«Звертаюся до виконкому Уманської міськради й особисто до мера Умані Олександра Цебра не допустити підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті й навіть не думати про таку ініціативу. Закликаю всіх громадян до мирної акції протесту. В разі недотримання вимог я разом із депутатами фракції партії «Відродження» в Уманській міськраді готові вжити будь-яких заходів, щоб не допустити цього», – написав нардеп на своїй сторінці в Facebook.

Однак за три тижні місцева влада ухвалила рішення підняти тарифи з 3,50 гривень до 4,5. Яценко обіцяв звернутися до Антимонопольного комітету, суду та домогтися повернення колишніх тарифів, але так і не зміг цього зробити.

Досить багато обіцянок Яценко пов'язані з медициною. Він запевняв, що «Відродження» не підтримає бюджет-2018 в цілому, якщо не будуть виділені кошти на перераховані нардепом потреби галузі.

«Наша депутатська група «Партія «Відродження» не готова підтримувати бюджет в цілому, якщо не будуть враховані всі потреби щодо медицини. Ми просимо збільшити субвенцію на загальний обсяг модернізації та оновлення матеріально-технічної бази Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова на 200 мільйонів гривень. Ми просимо збільшити до 700 мільйонів гривень витрати бюджету на лікування українських громадян за кордоном. Також ми просимо збільшити на 100 мільйонів гривень витрати держави для забезпечення фінансування Київського центру трансплантації кісткового мозку. І на 1,5 мільярда гривень збільшити витрати на лікування дитячої онкології. Ми вважаємо, що в нормальній країні стан здоров'я дітей має бути на першому місці. І наша депутатська група це відстоюватиме до другого читання», – пообіцяв Яценко.

Проте «Відродження» підтримало бюджет-2018, незважаючи на те, що в ньому не були враховані потреби НДІ імені Амосова, а на лікування дітей за кордоном замість бажаних 1,5 мільярда гривень передбачено виділити лише 390 мільйонів, та й ті на всіх українців.

Провалив Яценко й передвиборчу програмну обіцянку лобіювати ухвалення закону про зниження цін на ліки. Підготовлений нардепом проект закону був відхилений у залі парламенту. А інший документ, що містив частину ухвалених поправок авторства Яценка, він чомусь не підтримав.

Майже два роки тому нардеп обіцяв, що в Умані працюватиме безкоштовний томограф. Але не склалося. Замість цього єдиний на всю Черкащину томограф працює в Третій Черкаській міській лікарні швидкої допомоги. Кабінет комп'ютерної томографії оснащений на кошти міського бюджету. А уманці обіцяний томограф так і не отримали.

Не зміг виконати Яценко важливу для Умані обіцянку, пов'язану з паломництвом хасидів на могилу пророка Цадика. У своїй передвиборчій програмі Яценко обіцяв забезпечити ухвалення закону про особливості святкування Рош Гашана. Ставши нардепом, він одразу ж ініціював обіцяний проект закону, але той був відхилений і знятий із розгляду Верховною Радою.

Така ж доля спіткала ще одну гучну передвиборчу обіцянку – забезпечити ухвалення закону про вільну економічну зону «Умань». Рада відхилила поданий нардепом проект закону.

Антон ЯценкоНародний депутат України
Яценко пообіцяв забезпечити прийняття закону про вільну економічну зону «Умань»Сказано 9 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Добре вдається Яценку домагатися виділення бюджетних коштів на благоустрій свого округу. Рік тому він просив у міської влади Умані виділити гроші на встановлення 11 дитячих спортивних майданчиків. Як повідомили нам у міськраді, кошти виділили на 12 таких нових майданчиків. Після того, як для уманців зробили платним вхід до відомого дендропарку «Софіївка», Яценко через два роки домігся, щоб це рішення скасували. Також він, як і обіцяв, спільно з міською владою Умані довів до кінця реконструкцію парку ім. Т. Г. Шевченка, де був встановлений комплекс фонтанів «Перлина кохання» з лазерним шоу.

Але якщо подивитися, що за три з половиною роки Яценко виконав 13 обіцянок, а до кінця його каденції залишається рік, протягом якого потрібно виконати ще 36 запевнень, то стає очевидним, що часу для їх реалізації залишилося втричі менше, а взятих нардепом зобов'язань, навпаки, втричі більше.

Яценко збирається реконструювати дороги в окрузі, ремонтувати площі й будувати нові фонтани, встановлювати нові спортивні майданчики, відремонтувати всі ліфти й поміняти вікна в під'їздах.

На відкритті чергової паркової скульптури на День молоді нардеп роздавав обіцянки й запевнив, що особисто відкриє 50 дитячих майданчиків.

Антон ЯценкоНародний депутат України
Яценко пообіцяв, що особисто поставить 50 дитячих майданчиків в УманіСказано 29 червня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

«З наступного тижня ми починаємо новий проект спільно з міським головою. Будуть замінені вікна в усіх прольотах багатоквартирних будинків. Також скоро буде відкритий притулок для тварин – також наш спільний проект із міськрадою. А також я особисто поставлю 50 майданчиків там, де ми їх ще не доставили», – запевнив Яценко.

Крім того, Яценко планує реконструювати площу Соборності в Умані, де будуть встановлені світломузичний пішохідний фонтан, атракціон «Весільна карусель», облаштована зона відпочинку з лавками та зеленими насадженнями.

Одне з останніх запевнень Яценка, також стосується благоустрою Умані. Він має намір у 2018 році розширити оглядові межі парку «Софіївка», на що домагатиметься виділення 75 мільйонів гривень із держбюджету.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші народні депутати, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яких політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожного обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: