Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ігор Алексєєв

Читать на русском
Ігор Алексєєв виконав 10 своїх обіцянок і лише три провалив. До кінця каденції невідома доля ще п'яти.
Слово і Діло

За рік до виборів пора підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв виборцям перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ігор Алексєєв (фракція «Народного фронту»).

Алексєєв був обраний до парламенту за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 18 обіцянок, більшу частину з яких (10) виконав, а три – провалив. Рейтинг відповідальності депутата наразі становить 56%.

Зі своїх програмних обіцянок Алексєєв провалив лише одну – сприяти в наданні житла сім'ям загиблих під час антитерористичної операції. Минулого року народний депутат не підтримав законопроект, який передбачав надання сім'ям загиблих учасників АТО державної підтримки в розмірі 50% вартості будівництва або купівлі житла.

Також депутат змінив свою позицію щодо підвищення зарплати народним депутатам. «Особисто я не підтримую позицію на рахунок збільшення зарплат народним депутатам», – сказав він у жовтні 2016 року. При цьому напередодні Алексєєв підтримав постанову Верховної Ради, яка містила норму про збільшення зарплати вдвічі (незабаром парламент виключив цю норму з документа, нардеп підтримав). Однак наприкінці минулого року Алексєєв проголосував за постанову «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України», згідно з яким зарплати парламентарів значно зросли.

Минулого року Алексєєв збирався подавати поправки до законопроектів з пакета медичної реформи. «Є зауваження (до законопроектів – ред.), я особисто подаватиму пропозиції та поправки. Але не почати ініціативу, запропоновану урядом, яка фактично формує підхід, нову філософію в оплаті й наданні медичних послуг, без цієї ініціативи ми не зможемо побудувати якісну медицину», – заявив нардеп у червні. Коли Рада в жовтні ухвалювала медичну реформу, Алексєєв підтримав усі законопроекти, але жодної поправки не вніс.

Загалом, Алексєєв добре виконує програмні обіцянки. В 2015 році він підтримав законопроект щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро й таким чином виконав свою обіцянку сприяти в створенні незалежного антикорупційного органу.

Крім того, нардеп обіцяв підтримувати ухвалення нової військової доктрини, в якій Росія буде визначена як держава-агресор. Така доктрина була розроблена під керівництвом представника «Народного фронту» Олександра Турчинова й підписана президентом України у вересні 2015 року.

У програмі також Алексєєв пообіцяв запровадити обов'язкову перевірку декларацій чиновників, політиків, суддів. Нардеп виконав і цю обіцянку: в парламенті він підтримав законопроект, згідно з яким з 2016 року ці категорії осіб зобов'язані подавати декларації в електронній формі. Крім того, була запроваджена кримінальна та адміністративна відповідальність за недостовірність поданої інформації.

До кінця своєї каденції нардеп має виконати ще п'ять обіцянок (усі програмні). Щоб не допустити скасування або скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг, Алексєєв уже підтримав чотири законопроекти, пов'язані з наданням та підвищенням розміру субсидій. Проблеми в депутата з обіцянкою сприяти будівництву та облаштуванню державного кордону. Нагадаємо, що зараз дуже повільними темпами йде реалізація проекту «Стіна», ініційованого Арсенієм Яценюком. На будівництво укріплення не вистачає коштів, але поки жодних ініціатив щодо збільшення фінансування депутати від «Народного фронту» не вносили.

Поки справляється Алексєєв з обіцянкою обновити антикорупційне законодавство шляхом зменшення кількості дозволів, контролюючих органів і перевірок. У Раді депутат підтримав пакет законопроектів «державного нагляду», якими зменшується кількість контролюючих органів, конкретизуються підстави для перевірок і запроваджується мораторій на здійснення планових перевірок.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: