«Українське» засідання Радбезу ООН: про що говоритимуть дипломати

Читать на русском
Заплановане на 29 травня відкрите засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Україні детально розгляне два аспекти.

Заплановане на 29 травня відкрите засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Україні детально розгляне два аспекти: нехтування правами людини в окупованому Росією українському Криму, а також посилення агресії на Донбасі.

Як пише «Слово і Діло», з посиланням на «Укрінформ», про це розповів речник постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

Генсек ООН заявив про початок холодної війниХолодна війна повернулася, але старі механізми стримування на неї більше не діють. Раніше в Держдепі заявили, що ера м'якої політики щодо РФ пройшла.

«29 травня Рада Безпеки ООН проведе відкрите засідання з метою розгляду ситуації в Україні. Обговорення проводитимуться по двох аспектах: ситуації в окупованому Криму, а також в окремих районах Донецької та Луганської областей», - повідомив дипломат.

Український представник уточнив, що засідання саме в такому, відкритому, форматі по ситуації Україні не проводилося з лютого 2017 року. «Щоправда, обговорення українського питання після цього проходили в інших форматах, у тому числі в режимі закритих консультацій, а також засідання 15 березня у форматі Арріа», - додав він.

У цьому зв'язку представник України підкреслив: «Ми вважаємо, що проведення обговорень у Раді Безпеки ООН 29 травня дасть нам можливість продовжити міжнародні зусилля з вирішення українського питання, обговорити шляхи подальшої підтримки з боку Ради Безпеки та ООН загалом. Ми поінформуємо членів Радбезу про нинішню ситуацію на сході України, яка характеризується посиленням насильства та обстрілів з боку бойовиків, підтримуваних Росією».

Що стосується ситуації в Криму, за словами дипломата, обов'язково обговорюватиметься практика окупаційної влади щодо грубих порушень прав людини, утисків активістів і журналістів, а також незаконних затримань й арештів громадян.

Радбез ООН отримав проект резолюції щодо СиріїСША, Великобританія і Франція передали країнам-членам РБ ООН свій проект резолюції щодо Сирії, що засуджує застосування в ній хімічної зброї.

Засідання РБ ООН скликається у взаємодії з партнерами в Радбезі - насамперед, Польщею, яка головуватиме в Раді протягом травня, а також іншими країнами-членами Організації. Обговорення транслюватимуться в режимі онлайн на офіційному сайті ООН. Його початок попередньо запланований на 15-ту годину 29 травня за місцевим часом (о 22-й за Києвом). Нагадаємо, Республіка Польща, яка з 1 травня прийняла головування в РБ ООН, включила українське питання в порядок денний роботи Радбезу в травні. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін подякував польській стороні за ініціативу.

Раніше ЗМІ повідомляли, що країни Заходу знайшли механізм блокування вето Росії в Раді Безпеки ООН щодо Сирії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: