Рішення про Антикорупційний суд не ухвалили в Раді до травня, як обіцяв Єленський

Читать на русском
Нардеп провалив обіцянку про те, що Народний фронт зробить усе можливе, щоб Антикорупційний суд розпочав свою роботу до травня 2018 року.
Віктор ЄленськийСлово і Діло

Народний депутат України Віктор Єленський провалив обіцянку зробити все, щоб до травня Антикорупційний суд запрацював.

Таку обіцянку він дав 15 лютого 2018 року, нагадує «Слово і Діло».

«Позиція «Народного фронту» в цьому питанні полягає в тому, що, по-перше, Антикорупційний суд має запрацювати, по-друге, ми зробимо все, щоб до травня цей процес завершити, й по-третє, ми дуже зацікавлені в тому, щоб ці судді були по-справжньому незалежними», – заявив Єленський.

Запропонований президентом за основу проект закону «Про Вищий антикорупційний суд» був ухвалений Верховною Радою 1 березня 2018 року. Закон передбачає, що вказаний суд розглядатиме справи, якщо предмет злочину або заподіяної шкоди мінімум у 500 разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 січня це 881 тисяча гривень). Причому немає значення, хто розглядав справу – Нацполіція, Генпрокуратура чи НАБУ.

Деякі статті стосуються порушень, пов'язаних із наркотиками або зброєю, а щодо електронного декларування – жодної. Крім того, закон дасть можливість розгляду підслідних антикорупційному суду справ іншим судам. Претендентів на посади суддів пропонують перевіряти за допомогою поліграфа, якщо не заборонить лікар. Відмова кандидата проходити таку перевірку має трактуватися як привід для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Кандидатів за результатами відбору буде рекомендувати Вища кваліфікаційна комісія суддів, а міжнародні експерти зможуть лише ветувати кандидатури, хоча й таке вето ВККС зможе подолати 11 голосами з 16.

Народний депутат Єленський підтримав зазначений законопроект. Однак ухвалити його в другому читанні, як планували народні депутати, до травня так і не вдалося. Обіцянку вважаємо невиконаною, оскільки депутати від «Народного Фронту» є другою за чисельністю фракцією у Верховній Раді, але не змогли домогтись розгляду цієї законодавчої ініціативи.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Єленський дав 15 обіцянок, з яких 7 виконав, а 2 – провалив.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало, що закон про створення Антикорупційного суду вже не ухвалять на початку травня, як обіцяв Парубій.

Про те, що планували зробити нардепи під час восьмої сесії Верховної Ради й що вже зроблено, читайте в нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: