Санкції, удар по Сирії та Javelin: чи є сенс у переговорах Трампа з Путіним?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Усе залежатиме від того, яку аргументацію має Трамп, як буде використаний щодо РФ метод батога і пряника, який США вже застосували до КНДР.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи заяву США про готовність Дональда Трампа провести переговори з Володимиром Путіним.

«Дипломатія – це частина війни, а війна – частина дипломатії. Війна – це конфлікт інтересів, коли одна сторона говорить про свої умови, а інша – про свої. Тоді в хід ідуть військові методи, після чого перша сторона знову наполягає на своєму. Образно кажучи, це механіка всього процесу, так це працює. Тому саме після застосування реальних методів і варто сідати за стіл переговорів», – зазначив Горбенко.

Чому РФ рухається шляхом міжнародної ізоляції?Отруєння Скрипаля, санкції та ракетний удар коаліції по Сирії. Про наслідки протистояння Заходу та РФ розповіли експерти.

Відповідно, після ударів США по Сирії та озброєння України є сенс сідати за стіл переговорів, оскільки сторони розуміють, на що вони здатні, щоб задовольнити свої інтереси, підкреслив він.

З іншого боку, ми бачимо, що Трамп і його адміністрація чомусь шукають якихось аргументів навіть для таких божевільних режимів, як Північна Корея, вже навіть говорять про мир, звернув увагу політолог.

«Можливо, Трамп має якісь чарівні аргументи й для Росії», – додав він.

На його думку, ситуація виглядає цілком логічною, щоб сісти з Путіним за стіл переговорів.

«Застосування санкцій проти РФ, ракетний удар по Сирії, озброєння України – це все аргументація у війні, в дипломатії. Зараз є сенс говорити далі. Бо якраз до цього ми бачили відсутність бажання Москви говорити взагалі. Вони були відірвані від реальності, банально брехали скрізь», – уточнив експерт.

За його словами, головне питання в тому, чи має Трамп якісь аргументи для Путіна, наскільки Путін готовий слухати й наскільки вони відірвані від реальності.

Такі режими, як у РФ, нелюдські режими, не хочуть бачити банальних логічних законів, тому вони приречені.

Проблема якраз у тому, що стандартна логіка в цій ситуації не працює, наголосив він.

«Наприклад, за КНДР це видно. Ніхто не міг сказати, що говоритимуть про якийсь мир. Значить, є якась аргументація у США, про яку ми не знаємо і яка змінює правила гри. Одне з двох – або США має загрозу для Північної Кореї, або, скажімо, пряник. Тобто вони застосовують метод батога й пряника. Так само й у випадку з Путіним», – констатував експерт.

На його думку, потрібно розуміти, що скільки б РФ не показувала силу, в світі економічно вона значить дуже мало, а сучасний світ – це про економіку.

«РФ дуже сильно спізнюється. Насправді, війною вони хотіли хоч якось пробитися в світ, щоб із ними рахувалися. З цієї зустрічі Трампа з Путіним ми якраз зможемо побачити, наскільки сильні та універсальні аргументи має Трамп», – резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, повідомлення про зустріч лідерів РФ і США з'явилися в ЗМІ після їхньої телефонної розмови, що відбулася 20 березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: