Порошенко оголосив про офіційне завершення АТО

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко оголосив про офіційне завершення Антитерористичної операції на територіях Донецької та Луганської областей.

Президент України Петро Порошенко оголосив про офіційне завершення Антитерористичної операції на територіях Донецької та Луганської областей.

Про це він оголосив на засіданні військового керівництва держави, пише «Слово і Діло».

Операція Об'єднаних сил: чим новий формат відрізняється від АТО?Наприкінці квітня на Донбасі завершиться антитерористична операція й почнеться новий формат під керівництвом Об'єднаних сил. Чим новий формат відрізняється від АТО й чим він важливий?

«Зараз розпочинаємо військову операцію під керівництвом Збройних сил України для забезпечення територіальної цілісності, суверенітету і незалежності нашої країни», — заявив Порошенко.

Від 30 квітня антитерористична операція, що почалася у квітні 2014 року, змінилася на операцію Об'єднаних сил.

Керівництво силами й засобами ЗСУ покладатиметься на командувача Об'єднаних сил.

За 4 роки завдяки загальнонаціональній солідарності, мужності та патріотизму усього Українського Народу Антитерористична операція виконала поставлені завдання

Водночас Порошенко зауважив, що звершення режиму АТО не позбавляє Україну можливості запровадити її у будь-який час, коли для цього виникне необхідність та відповідна загроза.

Зона проведення операції Об'єднаних сил, на якій буде введено особливий порядок — це територія всієї Донеччини та Луганщини до адмінкордонів — з Харківською, Дніпропетровською та Запорізькою областями, а також Азовським морем.

Водночас особливий порядок передбачає надання органам сектору безпеки та оборони, іншим державним органам України спеціальних повноважень, необхідних для здійснення від містечок Виноградне, Курахове, Очеретяне, Розівка, Вовчеярівка, Біла Гора, Новоайдар, Садки, Макарівка, Простяне, де починається зона бойових дій, де правила будуть ще більш жорсткими.

Тобто на всій території Донецької та Луганської областей вводять особливий порядок пропуску, розділений на три зони: зелена — де доступ необмежений, жовтий — перебування за наявності документів (у цій зоні проводиться огляд речей та транспорту) та червоний — перебування осіб тимчасово обмежено або заборонено.

Об'єднаний оперативний штаб уже діє в системі Генштабу. Йому підпорядковуються не тільки підрозділи Збройних сил, але й усі силові структури, що перебувають на території Донецької та Луганської областей.

Після набуття чинності президентського закону про реінтеграцію Донбасу саме на Об'єднаний оперативний штаб покладаються повноваження щодо регуляції ситуації у зоні бойових дій на сході України, замість штабу АТО.

Раніше було оприлюднено список населених пунктів в зоні бойових дій.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: