Що змінить операція Об'єднаних сил на Донбасі?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Для звичайних громадян, місцевих жителів від зміни формату нічого не зміниться. Однак відчується те, які підзаконні нормативно-правові акти ухвалюватимуться та яким чином закон виконуватиметься. Тут приховані як виклики з погрозами, так і позитивні моменти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олег Саакян, оцінюючи початок формату ООС на Донбасі замість АТО.

«З точки зору держави, сам режим змінює вже багато чого. Ми нарешті відійдемо від прикриття АТО, щоб не називати війну війною. На жаль, ми не прийшли до того, щоб усе назвати своїми іменами, але режим із відсічі зовнішньої агресії вже набагато краще в плані визначення підходить до наших реалій, ніж АТО», – зазначив Саакян.

За його словами, це важливо для синхронізації правової бази та консолідації суспільства.

«На жаль, відмова від однозначних відповідей на ситуацію, яка в свідомості людей є однозначною, призвела до когнітивної дисонансу людей. Все стало працювати не на консолідацію проти ворога, а на дезорієнтацію українців у питанні агресії РФ. Ідеться про те, що ми тривалий час називали терористами окупантів, а окупантами – зелених чоловічків», – уточнив експерт.

Крім того, операція Об'єднаних сил важлива з точки зору відповідальності, додав він.

«Відбувається оптимізація військово-адміністративного управління. Нарешті буде не п'ять-шість силових відомств, які працюють у зоні бойових дій, а один штаб, який несе відповідальність за діяльність усіх силових структур. У цій ситуації перекласти відповідальність з однієї структури на іншу вже не вдасться», – пояснив Саакян.

Він акцентував, що чотири роки нічого не відбувалося через безліч факторів, починаючи з неефективної роботи держапарату загалом.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що АТО буде тривати декілька годинСказано 26 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«У нас один папірець проходить тисячі кабінетів і потім усе одно десь губиться. Не було жодної різниці – це ВЦА на Донбасі чи Кабмін. Але воєнна ситуація передбачає, що ті речі, які в мирний час можуть бути, скажімо, неправильними, під час бойових дій неприпустимі», – підкреслив політолог.

На його думку, момент відповідальності є одним із позитивів нового режиму.

«З точки зору порушення прав людини, є ризики. Але їх мінімізація або зведення в норму залежатиме та відбуватиметься на рівні підзаконних актів. Навіть ідеальний закон можна спотворити на етапі виконання», – резюмував Олег Саакян.

За даними «Слова і Діла», чотири роки тому Петро Порошенко пообіцяв, що антитерористична операція триватиме кілька годин.

30 квітня 2018 року на Донбасі офіційно завершився режим АТО, замість якого запровадили ООС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: