Чи критичні для України демарші Угорщини та що з ними робити?

Читать на русском
Богдан Яременко

Ситуація з Угорщиною є радше ознакою нездатності української держави, аніж якихось особливих угорських злих проявів.

Про це дипломат, голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко написав на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Угорські демарші у вигляді перешкоджання проведенню засідання Комісії Україна-НАТО може сприйматися як проблема лише з точки зору типового українського підходу – фетишизації заходів високого рівня, зведення зовнішньої політики до питань самітів, політичного туризму та заяв», - підкреслив дипломат.

За його словами, угорці досить правильно розуміють, що насправді болить і важливо для України, й тиснуть на це. При цьому вони ніде не переступають межі дозволеного, використовуючи демократичні процедури в НАТО так, як це дозволено, уточнив експерт.

«У зв’язку з цим виникає два запитання. По-перше, які програми співробітництва України з НАТО зупинені, призупинені, не можуть реалізовуватися з огляду на позицію Угорщини? Відповідь очевидна: все йде як завжди», – зазначив Яременко.

У співробітництві з НАТО, реформуванні сектору безпеки та оборони проблемою є українська некомпетентність, бюрократизм, корумпованість, а не Угорщина.

На його переконання, Угорщина не є проблемою з точки зору підготовки України до відсічі збройній агресії Росії.

«Друге логічне запитання: що у відповідь на угорський тиск створила українська дипломатія для торгу? Ми знайшли ту голку, на кінці якої смерть угорським зазіханням? Не менш очевидна відповідь: ні», – акцентував він.

Натомість Україна зробила іншу велику помилку – або повірила, або поводиться так, ніби повірила, що проблеми з Угорщиною зводяться до питання закону про освіту, додав експерт.

На його думку, вихід із ситуації непростий, але існує.

«Узяти під контроль ситуацію з угорським впливом на Закарпатті. Звичайно, без того, щоб припуститись іншої серйозної помилки – зробити частину свого населення, українських угорців, заручниками протистояння між урядами двох сусідніх країн», – пояснив дипломат.

При цьому, за його словами, краще взяти паузу в діалозі з угорцями й не давати їм підстав вважати, що їхні дипломатичні трюки якось діють на нас.

«Знайти тему або створити проблему, можливо, запропонувати вирішення складної проблеми, яка буде важливою для угорської влади, що дозволило б зняти напругу, поторгуватися навколо вирішення нинішньої кризи. Ну й, безумовно, реформувати оборонний і безпековий сектори», – резюмував Богдан Яременко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що рішення про вступ України до НАТО прийматиметься на референдуміСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, НАТО офіційно визнало курс України на отримання повноцінного членства. Що в соціальних мережах думають з приводу рішення Альянсу – в нашому огляді.

За даними «Слова і Діла», чотири роки тому президент Петро Порошенко запевнив, що рішення про вступ України до НАТО ухвалять на референдумі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: