НАТО надало Україні статус країни-аспіранта: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

НАТО визнало курс України на отримання членства. Що про це думають у соціальних мережах – у матеріалі Слова і Діла.
Слово і Діло

НАТО офіційно визнало курс України на отримання повноцінного членства й надало статус країни-аспіранта.

Таким чином, Україна отримує запрошення долучитися до інтенсифікованого діалогу з Альянсом з питань членства та пов'язаних із ним реформ.

«Слово і Діло» з'ясовувало, що в соціальних мережах думають з приводу рішення НАТО.

«Отримання Україною статусу країни-аспіранта НАТО – це відповідь США на путінські ігрища, в тому числі комп'ютерно-мультиплікаційні презентації. Під час останнього виступу Володимир Путін патетично вигукнув: «Ми закликали вас почути нас. Так почуйте ж тепер!». Доводиться визнати, що він свого домігся. Його почули й найболючішим для Кремля способом. Найбільші фобії Москви починають збуватися. Ніхто не робить стільки для зближення Заходу та України, як Путін. А Порошенко не просто так анонсував закріплення членства в НАТО в Конституції», – вважає політолог Тарас Березовець.

«Це однозначно «перемога», а як буде далі – подивимося. Адже тепер має розпочатися реалізація плану дій щодо членства в НАТО – за формальною зміною статусу мають послідувати реформи в обороні, економіці та політиці. Досвід інших країн, в принципі, обнадійливий – Чорногорія, наприклад, пройшла шлях від країни-аспіранта до члена НАТО за 8 років – із 2009 до 2017 року. Тому, якщо ми будемо такими ж наполегливими й послідовними в своєму прагненні, як чорногорці, то Україна стане членом НАТО в 2026 році», – написав політичний оглядач Олексій Мінаков.

«Скільки можна ганятися за якимись химерами а-ля статус держави-аспіранта або посилене партнерство з НАТО? Якщо тактичну ланку в військах переведуть повністю на цифровий зв'язок, це буде більше означати в нашому реальному євроатлантичної інтеграції, ніж ця словесна абракадарба. Саме такі кроки дозволять претендувати на таке партнерство з НАТО, яке мають Швеція чи Фінляндія. А в нас усе з ніг на голову поставлено – починаємо тим, чим маємо закінчувати», – вважає журналіст Микола Белесков.

«Україна не стане членом НАТО з однієї простої причини: ми межуємо з Росією. І Кремль ніколи не дозволить розмістити в нас «натовські» війська, бази або системи ПРО. Мало того, ніхто в НАТО не має наміру захищати Україну, що довелося робити, якщо ми стали б раптом членом Альянсу. І головне: Заходу позаблокова Україна вигідна як буфер із Росією. Тому вся ця балаканина про членство в НАТО розрахована виключно на наш, на жаль, малограмотний народ», – вважає політолог Дмитро Корнійчук.

«Чи то мені якимось дивом вдалося не помітити боротьбу наших політиків за такий важливий статус, чи цей статус не такий вже й важливий, і тому ніхто не декларував, що за нього бореться, чи то дійсно важливі для держави речі перебувають за рамками поточної політичної дискусії й боротьби», – написав журналіст Дмитро Литвин.

Нагадаємо, в офіційних документах НАТО статус країни-аспіранта не закріплений.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: