Підготовка до виборів: що пропонують у МВС та що за цим приховано?

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Законопроект був розроблений за участю громадянського руху «Опора». В МВС підтримали ідею. Тема дуже популярна, на ній вигідно, грубо кажучи, відбілювати свої позиції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, оцінюючи пропозицію МВС посилити відповідальність за порушення виборчого законодавства.

«Сама по собі ініціатива має місце. Ми знаємо, як в Україні скуповуються голоси, фальсифікуються результати. І порушниками є не лише ті, хто чинить підкуп виборців, але й виборці. Тому відповідальність потрібно посилювати для всіх учасників, які порушують законодавство. Але з іншого боку, потрібно, щоб це не було, як за Януковича. Не потрібно піару, метафор та публічного ефекту. Бо в нас, на жаль, складно загадати випадки, коли дійсно було покарання. В більшості випадків порушники виходили сухими з води», – зазначив Димов.

Експерт звернув увагу, що такі виборчі ініціативи дійсно останнім часом з’являються дедалі частіше.

«Були заяви і щодо переходу до парламентської республіки, і щодо закону про імпічмент, наразі – про покарання за порушення виборчого законодавства», – нагадав він.

«Річ у тім, що Авакову потрібно знайти, образно кажучи, своє місце під сонцем. І останні заяви свідчать саме про це», – пояснив політолог.

Він уточнив, що про парламентську республіку говорять не просто так, адже саме в такому випадку посилюється роль та місце груп і осіб, які впливають на порядок денний.

«Свого часу й Жванія активно виступав за парламентську республіку. Були й інші політики, які це підтримували. Але прикриваючись такими гаслами, формами державного устрою, вони просто шукають своє місце в цьому ж державному устрої. Тому не лише Аваков, ці речі артикулював і НФ. Вони шукають можливості посилити свою політичну вагу в розкладах і торгах із президентом», – констатував експерт.

Заяви про те, що президентська республіка себе дискредитувала, наразі виглядають дивно, підкреслив він.

«А що тоді говорити про конституційні зміни, які проводилися в нас, коли було потрібно, кому та як потрібно. Наприклад, Кучма проводив одні зміни, Янукович – інші», – наголосив Димов.

Прикриваючись популярними гаслами, тут безвідносно до Порошенка маємо передусім говорити не про особу, а про наслідки, додав він.

«Адже виходить так, що якщо певна особа стає непопулярною, то потрібно скасувати інституцію, яку очолює ця особа. Цікаво було б, щоб у МВС після таких пропозицій навели приклад країни, яка під час війни скасовувала президентські посади, робила президента залежним від парламенту», – уточнив експерт.

На його думку, навряд чи в МВС дійсно хвилюються за долю країни.

Крім того, за словами політолога, пропозиції МВС щодо закону про імпічмент, з одного боку, мають місце, а з іншого – потрібен не просто закон, а парламентські слідчі комісії, що дозволить запустити процедуру. Тому тут також багато речей, за якими прихований особистий інтерес. Зміни потрібні, але без зайвого піару, пояснив він.

«Наразі радше виглядає так, що Аваков та НФ, маючи не дуже високі рейтинги довіри, намагаються конвертувати невдоволення громадян у свою політичну підтримку. Однак при цьому не думають про наслідки цих змін. Тому, на жаль, часто просто запускаються інформаційні шуми», – додав експерт.

«Уже з’являються соцопитування, які показують, хто лідируватиме на наступних виборах, і зрозуміло, що кожен наразі намагається знайти своє місце на політичній арені. Тому тут радше помітні особисті інтереси, аніж усієї країни», – резюмував Валерій Димов.

Зауважимо, згідно із законом, пропонують саджати на 2 роки за вкидання бюлетенів на виборах і на 6 років – за підкуп виборців, фальсифікацію.

За даними «Слова і Діла», міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що не балотуватиметься в президенти України на наступних виборах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: