32 роки з дня аварії в Чорнобилі: план заходів

Читать на русском
Україна згадує річницю аварії на Чорнобильській АЕС. 32 роки тому в цей день стався вибух на четвертому енергоблоці.

Україна згадує річницю найбільшої техногенної катастрофи за всю історію атомної енергетики. З часу аварії на Чорнобильській АЕС минуло 32 роки.

Як пише «Слово і Діло», трагедія сталася в 1 год 23 хв за київським часом 26 квітня 1986 року.

Трагедія без строку давності: чи небезпечний Чорнобиль через три десятиліттяГолова Всеукраїнської екологічної ліги розповіла, наскільки зона ЧАЕС небезпечна сьогодні та що потрібно для реабілітації території.

Через вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС в атмосферу було викинуто колосальні обсяги радіоактивних речовин. Працівники електростанції і пожежники отримали смертельні дози радіації. За офіційними даними, трагедія забрала життя 600 тисяч людей.

Територія навколо ЧАЕС в Київській і Житомирській областях, в яку входять Прип'ять і Чорнобиль, вважається зоною відчуження.

У вересні 2003 року 26 квітня було оголошено Міжнародним днем ​​пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

У столиці до річниці аварії на Чорнобильській АЕС приурочений ряд загальноміських заходів. Зокрема, в ніч на 26 квітня за адресою пр. Миру, 16 відбулася церемонія покладання квітів до пам'ятника «Воїнам Чорнобиля» та меморіального кургану «Героям Чорнобиля».

Також буде проведено поминальний молебень за тими, хто загинув або помер внаслідок аварії в Чорнобилі.

Пізніше біля Меморіального комплексу «Пам'ятник жертвам Чорнобильської трагедії» (на перетині пр. Перемоги і вул. Чорнобильській) пройде мітинг-реквієм «І мертвим, і живим, і ненароджених ...».

Нагадаємо, в список ЮНЕСКО планують внести об'єкти ЧАЕС.

Також з квітня відвідати Чорнобильську АЕС стало набагато простіше.

А в грудні 2017 року презентували першу українську туристичну карту Чорнобильської зони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: