В Україні посилять покарання за незаконне відвідування ЧАЕС

Читать на русском
Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗО) ініціює посилення покарання за порушення правил відвідування зони відчуження.

Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗО) ініціює посилення покарання за порушення правил відвідування зони відчуження.

Про це повідомляє прес-служба відомства, передає «Слово і Діло».

З метою посилення відповідальності кількості відвідувань зони відчуження ДАЗВ ініціювало внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині посилення покарання за правопорушення, передбачене статтею 46-1 ( «Порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення»), - йдеться в повідомленні агентства.

Як працює на посаді голова Мінекології Остап Семерак?Аналітики «Слова і Діла» відстежили, як виконує свої обіцянки керівник Міністерства екології та природних ресурсів Остап Семерак.

«Ми докладаємо чимало зусиль з інформування громадськості про те, що нелегальне перебування в зоні відчуження може привести до опромінення вище допустимих нормативів. І більшість людей про це знає. Але ми бачимо, що так звані «сталкери» досі шукають в зоні відчуження адреналін. Діюча на сьогодні система покарання за порушення правового режиму не зупиняє правопорушників», - зазначає голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Голова ДАЗВ зазначає, що крім порушення законодавства України, нелегальні відвідувачі наражають себе на небезпеку (а це можливі наслідки радіоактивного переопромінення і ризик виносу радіоактивних матеріалів за межі зони відчуження) і демонструють негативні приклади іншим.

Також, за словами фахівців ДСП «Екоцентр», правопорушники можуть отримати значні дози опромінення і на відносно «чистих» ділянках зони відчуження або наштовхнутися на хижаків, які потенційно можуть напасти на людину. Тому для безпечного відвідування зони існують спеціально визначені маршрути та кваліфіковані гіди.

На сьогодні фахівцями ДАЗО були розроблені і направлені пропозиції до Міністерства внутрішніх справ України щодо створення спільної робочої групи для підготовки відповідного законопроекту і подання до вищих інстанцій для його схвалення.

На сьогодні за проникнення в Чорнобильську зону на правопорушників накладається штраф від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-510 грн) із конфіскацією знарядь вчинення правопорушення, а на посадових осіб - від 25 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425-510 грн) із конфіскацією знарядь вчинення правопорушення.

Раніше поліція затримала чотирьох киян у зоні відчуження ЧАЕС.

Нагадаємо, біля ЧАЕС побудують завод із переробки радіовідходів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: