Визнання окупації Донбасу: що маніпулятивного було в рішенні ПАРЄ?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Річ у тім, що відбулася певна маніпуляція. Резолюція ухвалена, але в ній зазначено, що території ОРДЛО перебувають під контролем РФ. Це не визнання окупації й фактичного управління.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи ухвалення ПАРЄ резолюції, в якій ідеться про те, що неконтрольовані урядом території Донецької та Луганської областей є «тимчасово окупованими територіями, які контролюються російською окупаційною адміністрацією».

«Асамблея визнала Донбас не окупованим, а контрольованим РФ. Навіть, якщо припустити, що ПАРЄ дійсно визнала окупацію, то слід розуміти, що ПАРЄ – це великий дискусійний міжнародний майданчик за участю депутатів національних парламентів. Не більше й не менше. Іншими словами, рішення ПАРЄ, в принципі й Ради Європи, ОБСЄ не є джерелом міжнародного права. Це просто дискусійні майданчики, на яких обговорюють певні питання», – зазначив Воля.

За його словами, резолюція ПАРЄ виглядає просто як ухвала на мітингу чи на якихось дискусійних зборах.

ПАРЄ визнала окупацію Донбасу Росією: що пишуть у соцмережахПАРЄ врахувала поправки української делегації й визнала, що частина Донбасу окупована Росією.

«Тому, якби навіть таке формулювання, як окупація, й було включене до резолюції, то воно б жодних наслідків не мало. Ба більше, наявність такого формулювання, як окупація, означало б те, що відносини між РФ та ПАРЄ виходять на новий рівень погіршення, що ПАРЄ зараз не потрібно», – пояснив політолог.

«У цьому рішенні йдеться про «контроль, агресію, регулярне порушення прав людей російськими військовими, а також незаконними збройними групами», – підкреслив він.

Ба більше, уточнив експерт, термін «незаконні збройні групи» – це посилання на Женевську конвенцію 1949 року про визначення конфлікту як не міждержавного.

«Тому весь галас з приводу того, що ПАРЄ проголосувала за окупацію, є радше маніпулятивним, щоб приховати якісь неприємні речі для нас. Так, є термін «під контролем РФ», що дійсно означає визнання великого ступеня впливу РФ на ОРДЛО, але є й термін «незаконні збройні групи». В підсумку рішення ПАРЄ не означає визнання фактичного управління РФ», – резюмував Володимир Воля.

Як у соціальних мережах відреагували на рішення Асамблеї – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: