НАБУ розслідує можливе зловживання Кабміну при закупівлі газу

Читать на русском
В Антикорупційному бюро розслідують можливі зловживання працівників українського уряду під час ухвалення постанов про закупівлю газу.
Володимир Гройсман, газ і НАБУфото: «Слово і Діло»

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують можливі зловживання службових осіб Кабінету міністрів під час ухвалення двох постанов, якими встановлений обов'язок НАК «Нафтогаз України» купувати природний газ у ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» за визначеною ціною, яка є економічно необґрунтованою.

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

У НАБУ зазначили, що Кабмін у 2016 та 2017 роках ухвалив дві постанови, яким встановив обов'язок «Нафтогазу» купувати газ в «Укргазвидобування» та ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» за ціною 4849 гривень за 1000 м3 без урахування ПДВ. За версією слідства, така ціна є економічно необґрунтованою і не підтверджена фактичними витратами, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді оплати комунальних послуг за завищеними тарифами.

У Бюро попередньо кваліфікували дії посадових осіб Кабміну за ч. 2 ст. 364 КК України як зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою отримання будь-якої неправомірної вигоди для іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки.

Детектив додав, що між «Нафтогазом» та «Укргазвидобуванням» були укладені два договори купівлі-продажу газу на загальну суму майже 98 мільярдів гривень, які були оплачені. У Бюро встановили, що оплата за договори надходила на рахунки «Укргазвидобування» в Сбербанку Росії, ДіамантБанку та Промінвестбанку. У зв'язку з цим детективи вирішили перевірити рух коштів на вказаних рахунках державного підприємства в період із 1 травня 2016 року до сьогодні із зазначенням залишку грошових коштів на момент здійснення кожної операції; класифікації за дебетом та кредитом рахунків; ініціаторів платежів та одержувачів коштів; номерів платіжних документів; конкретного часу та дати платежу; суми коштів; повних даних платника та отримувача коштів, а також ідентифікації призначення платежу.

Нагадаємо, в НАБУ заявили, що розслідують можливі зловживання службових осіб Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, при затвердженні формули «Роттердам плюс».

Пізніше детективи Бюро провели обшук у будівлі НКРЕКП.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: