Сильніші за самих себе: чому ЗСУ піднялися в рейтингу найсильніших армій світу

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Збройні сили України посіли 29-те місце в щорічному рейтингу найсильніших армій світу Global Firepower (GFP). Порівняно з рейтингами попередніх двох років GFP наша країна піднялася на одну позицію вгору, але так і не досягла показників 2014 року, коли посідала 21 місце. Але при цьому вважається, що бойові можливості ЗСУ на сьогодні набагато вищі, ніж 4 роки тому, тому такі рейтинги не можуть дати об'єктивного уявлення про можливості Збройних сил.

Рейтинг Global Firepоwer оприлюднив останні результати власних досліджень, згідно з якими в 2018 році Збройні сили України посіли 29-те місце серед найсильніших армій світу, піднявшись на одну позицію порівняно з минулим роком. Рейтинг GFP вважається одним із найвідоміших у світі. Він складається фахівцями найстарішого з британських університетів Святого Ендрю (University of St. Andrews), заснованого на початку 1410-х років у Шотландії для вивчення інформації про збройні сили різних країн світу.

Цьогоріч експерти аналізували армії 136 держав, використовуючи для цього понад 50 факторів, що відображають розвиток економіки, промисловості, наявність робочої сили, природних ресурсів, різноманітність озброєнь. Країни, які мають ядерну зброю або є членами НАТО, отримували бонусні бали.

Незмінно протягом декількох останніх років трійку лідерів складають США, Росія та Китай. США є чемпіонами за чисельністю авіації й бойових кораблів. Так, фахівці GFP нарахували в американців 13,3 тисячі військових літальних апаратів і 415 кораблів, у тому числі 20 авіаносних. Також у США найбільше коштів витрачають на оборону: за версією рейтингу – $647 мільярдів.

Армія Росії вражає кількістю бронетехніки. За даними GFP, РФ має в своєму розпорядженні 20,7 тисячі танків і 27,4 тисячі бойових броньованих машин. При цьому військових літальних апаратів у росіян втричі менше, ніж у американців. Авіаносець лише один (очевидно, мається на увазі авіаносний крейсер «Адмірал Кузнєцов», який зараз перебуває на ремонті після сирійського походу). Оборонні витрати в Росії несумірні з американськими – лише $47 млрд.

Китайці прогнозовано беруть числом – в армії Піднебесної служать понад 2,1 мільйона китайців. Це вдвічі більше, ніж у Росії (1,01 мільйона осіб) та США (1,2 мільйона осіб). Китай витрачає на свою армію $151 мільярд на рік і має в своєму розпорядженні величезні людські ресурси: 1,3 мільярда населення, з яких 619 мільйонів є придатними до несення військової служби, а понад 800 мільйонів можуть бути залучені до виробництва як робоча сила. Приблизно схожі людські можливості лише в Індії, яка розташувалася на четвертій сходинці рейтингу.

ЗСУ отримають американську зброю для захисту від снайперівВлада США заявила про плани запропонувати Україні снайперський пакет – оборонне озброєння, яке дозволить захищатися від снайперських пострілів для української армії.

Що ж стосується України, то нашими сусідами в рейтингу є Чехія (30-те місце) та Греція (28-ме). За інформацією GFP, в українській армії служать 182 тисячі осіб (у Міноборони заявляли про 250 тисяч), а український оборонний бюджет становить майже $4,9 мільярда, що в перерахунку в гривню приблизно відповідає показникам 2017 року. Однак, як відомо, до оборонного бюджету України включаються витрати на утримання всіх силових структур, а не лише Збройних сил.

До слова, такі ж бюджетні показники для України GFP вказував у своїх попередніх рейтингах за 2017-й і навіть за 2016 рік. Виграш в одну позицію, соріш за все, відбувся через скорочення зовнішнього боргу – $125,3 мільярда в 2018 році проти $127,7 мільярда в 2017 році, а також істотне збільшення кількості бойових броньованих машин – 11,8 тисячі в 2018 році проти 8,2 тисячі в 2017 році. Інші показники змінилися несуттєво – 2214 танків (2449 торік), 240 одиниць військової авіації (минулого року – 238) й лише 25 військових кораблів.

Проте в попередні роки Україна посідала в GFP більш високі позиції. Наприклад, у 2014 році ми були на 21-му місці, а в 2015 році – вже на 25-му. Причиною цьому послужило різке скорочення чисельності танків та авіації. Так, у 2014 році, за даними GFP, у нас було 4112 танків і 400 військових літальних апаратів, а в 2015 році – вже 2809 і 222 відповідно. Такий спад може пояснюватися активними бойовими діями на Донбасі. Однак більш високі позиції порівняно з 2018 роком аж ніяк не означають, що чотири роки тому українська армія була кращою.

Навпаки, експерти стверджують, що нинішні ЗСУ набагато сильніші за самих себе в 2014 році. «Коли мене обрали президентом, у нас не було армії взагалі. Американські партнери мені говорили, що половина вашої армії корумпована, а половина – агенти ФСБ. І ми тоді розраховували на кілька тисяч вірних офіцерів, солдатів і на добровольців. Сьогодні всі визнають, що ми зробили за три роки абсолютно неможливе», – заявив місяць тому президент Петро Порошенко. Він також назвав ЗСУ найефективнішою армією в Європі.

Тому за допомогою таких рейтингів не можна об'єктивно оцінити справжні можливості збройних сил. Істинну оцінку може дати лише бойовий досвід. І в цьому плані ЗСУ – єдина європейська армія, яка має досвід протистояння з однією з найсильніших армій світу.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: