Українська армія зайняла тридцяту позицію в рейтингу Global Firepower 2016

Читать на русском
У ВСУ служать 160 тисяч осіб і ще 1 млн знаходяться в резерві. Оборонний бюджет України позначений як $4,8 млрд.

Збройні сили України зайняли тридцяте місце серед найсильніших армій світу в щорічному рейтингу військової могутності Global Firepower (GFP), а серед європейських армій ВСУ – восьме місце.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Сегодня».

За даними рейтингу, в ЗСУ служать 160 тисяч осіб і ще 1 млн знаходяться в резерві. Оборонний бюджет України позначений як $4,8 млрд. На озброєнні української армії, за версією GFР, знаходяться 2809 танків, 8217 бойових броньованих машин, 1 302 одиниці самохідної артилерії, 1669 одиниць ствольної артилерії і 625 реактивних систем залпового вогню.

Також експерти GFР нарахували 234 бойових літальних апарати, в тому числі 39 винищувачів і 33 ударних вертольота. Морські можливості нашої держави досить скромні, один фрегат «Гетьман Сагайдачний», один мінний тральщик і три кораблі берегової оборони.

Правда, якщо подивитися на рейтинги попередніх років, то наша армія тільки втрачала свої позиції. Так, згідно з GFР-2014, ВСУ займали 21-е місце в світі, а в 2015 році – вже 25-е. Це сталося через різке скорочення чисельності танків і авіації. Якщо в 2014 році британські фахівці нарахували у нас 4112 танків і 400 різних літальних апаратів, то в 2015 році – вже 2809 і 222 відповідно (внаслідок корупції, бойових дій і озброєнь, що залишилися в Криму).

Як Україна озброює свою армію – головні обіцянки політиків за два рокиЗіткнувшись з агресією, Україна виявилася вимушеною надолужувати згаяний час на переозброєння армії та створення нових видів зброї. «Слово і Діло» підготувало низку резонансних обіцянок, даних представниками українського політичного Олімпу щодо переозброєння Збройних сил України.

Цього року експерти аналізували збройні сили 126 держав. Для цього використовується 50 різних параметрів, що відображають стан економіки, промисловості і збройних сил тієї чи іншої країни. Грають роль географічне розташування, стан логістики, наявність природних ресурсів. Один з ключових критеріїв – кількість дешевої робочої сили, тому країни з великим населенням отримують більш високий рейтинг. Наявність ядерного арсеналу не береться до уваги, проте держави, що володіють ядерною зброєю, отримують «бонус».

Рейтинг Global Firepower 2016 вважається одним з найвідоміших в світі. Він складається фахівцями найстарішого з британських університетів – University of St. Andrews, (початок 1410 років, Шотландія) з метою збору і вивчення інформації про збройні сили різних країн світу.

Як раніше повідомлялося, в Міноборони починають проект з впровадження рішень на основі інформаційних технологій для Збройних сил України, спрямований на автоматизацію та удосконалення процесів в армії.

Нагадаємо, що приватні виробники зброї в Україні об'єдналися в асоціацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: