Легалізація сумнівних доходів: плюси та небезпеки нульового декларування

Читать на русском
Михайло Жернаковексперт з судової реформи і питань корупції
Андрій Дудаполітолог

Е-декларування від самого початку запровадження супроводжувалося технічними перепонами й політичними скандалами. Винятком не стала й третя хвиля електронного декларування, яка завершилася в квітні. Цього року про своє майно та доходи відзвітували більш ніж 800 тисяч українців. Розкрили свої статки й представники політичної еліти. Вписані сумнівні цифри в деклараціях топ-чиновників у більшості своїй не сприймаються суспільством всерйоз і викликають лише посмішки. На цьому тлі труднощів додала ситуація з е-декларуванням антикорупціонерів, яке навіть після ультиматумів міжнародної спільноти так і не змогли скасувати. На поточний момент у ВР зареєстрований законопроект, який пропонує запровадити добровільне нульове декларування. Декларацію зможуть подати всі охочі протягом року й після цього протягом 30 днів сплатити податок – 2,5% вартості об'єкта. Напередодні президент запропонував ще раз повернутися до обговорення так званої нульової декларації, яка дозволяє легалізувати раніше зароблені гроші за символічний податок у 10%.

«Слово і Діло» вирішило розібратися в тонкощах електронного декларування та запровадження нульової декларації.

Декларування доходів: що обіцяли українські політики1 квітня завершився етап подачі е-декларацій в Україні. Слово і Діло зібрало обіцянки політиків щодо декларування.

Директор Фундації DEJURE, член ради РПР, доктор юридичних наук Михайло Жернаков зазначив, що нульове декларування має місце бути, але не у формі звільнення чиновників від відповідальності. Зокрема, пропонується за 2,5% звільнити всіх, хто вкрав або ймовірно вкрав публічні кошти, від будь-якої відповідальності.

«Нульове декларування можливе, воно часто застосовується в країнах, у яких до того була незрозуміла система, яка не давала змоги з’ясувати, наскільки правомірним шляхом зароблені кошти, як сплачувалися податки та чи обліковувалися взагалі», – підкреслив Жернаков.

Ба більше, в Україні до 1998 року в принципі не можна було нічого відстежити, додав він.

«Але це стосується лише людей, які не є держслужбовцями. Яким чином людина, яка все життя працювала на державній службі, отримувала низьку зарплату, заробила мільйонні статки? Відповідь очевидна. Звільняти таких людей від відповідальності за те, що вони фактично розкрадали публічне майно, неприпустимо. Особливо зараз, коли майже замикається структура антикорупційних органів: вже працюють НАБУ, САП, мають створити Антикорупційний суд», – уточнив експерт.

Фактично, це спосіб уникнути відповідальності для тих, хто має її понести, пояснив він.

«Якщо в законі визначено, що звільняється будь-хто, в тому числі й чиновник, від відповідальності, якщо він просто щось задекларує й сплатить із цього 2,5%, то такий документ ухвалювати не можна. Це просто звільнить чиновників від відповідальності за розкрадання бюджетних коштів за останні роки», – акцентував Михайло Жернаков.

Своєю чергою політолог Андрій Дуда зазначив, що нульове декларування в інтересах будь-якої економіки, в цьому є перевага.

«Наскільки воно відповідає справедливості – тут дійсно є проблемне поле. Питання в тому, які норми будуть записані, якою буде модель нульового декларування. На сучасному етапі, коли ми шукаємо кошти для економіки, резервів, нульове декларування могло би бути позивним рішенням», – підкреслив політолог.

Українські чиновники подали е-декларації: що пишуть у соцмережахУкраїнські чиновники оприлюднили декларації про доходи. Що про це думають у соціальних мережах – у матеріалі Слова і Діла.

Головне питання в тому, якою буде модель, який відсоток має виплачуватися, якщо особа не може підтвердити статки, додав він.

«Сама по собі ідея нульового декларування – це все-таки ідея передусім легалізації доходів, які людина не може пояснити. Насправді, не лише бізнес не може пояснити свої доходи. Звичайні люди – також, тому що велика частина економіки досі в тіні. Детінізація йде з перебоями, повільно», – аргументує Дуда.

З іншого боку, з точки зору соціальної справедливості, це може бути несправедливою нормою, наголосив він.

_«Люди, які часто отримували доходи незаконним шляхом, зможуть це легалізувати. Але досвід інших країн, які проводили легалізацію доходів через нульове декларування, загалом хороший. Лише одиниці країн не отримали ефекту. Однозначно, це приведе в економіку кілька мільярдів», – резюмував Андрій Дуда.

Раніше «Слово і Діло» з'ясовувало, що в соціальних мережах думають про декларації політиків.

Які обіцянки щодо декларування майна та доходів давали чиновники – в нашому матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: