Україна готує до ЄСПЛ нові позови проти Росії

Читать на русском
Мін'юст України готує для подачі в 2018 році позов до Європейського суду з прав людини про порушення прав українських політв'язнів у Росії.

Мін'юст України готує для подачі в 2018 році позов до Європейського суду з прав людини про порушення прав українських політв'язнів у Росії.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив заступник міністра юстиції-уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, передають «Українські новини».

ЄСПЛ розгляне позов України проти РФ щодо окупації КримуУ Міністерстві юстиції України повідомили про хороші новини щодо українського позову до Росії через окупацію Криму.

За його словами, на розгляді ЄСПЛ перебувають п'ять позовів «Україна проти Росії», й Мін'юст планує подати ще кілька.

«Насправді, у нас цього року вже запланований не лише шостий, але й кілька інших позовів. Але подробиці про них ми поки не розкриваємо, оскільки зараз у процесі активного збору інформації. Що вже може бути озвучене – це робота над шостим позовом. Він стосується українських політв'язнів. Зараз ми збираємо інформацію, формуємо заяву», – зазначив Ліщина.

Він також розповів про ті позови, які вже перебувають на розгляді суду. Так, із п'яти вже поданих справ, дві стосуються порушення прав людини в Криму, а саме порушень під час анексії в 2014 році та порушень після цього в 2015-2016 роках.

«Ще дві справи стосуються Донбасу, також окремо порушення 2014 року й наступних років. А п'ята справа стосується вивезення дітей, яких вивезли з окупованих територій до Росії, а потім повернули, але заява до ЄСПЛ уже була подана», – пояснив чиновник.

Заступник міністра уточнив, що в 2017 році Україна передала два пакети документів, що стосуються подій в Криму в 2014 році, за першими двома позовами.

Нагадаємо, Україна посіла друге місце серед країн, які не виплачують компенсації своїм громадянам за рішенням Європейського суду з прав людини.

Раніше повідомлялося, що Європейський суд із прав людини визнав законною політику України щодо окупованих територій Донбасу, жителям яких немає можливості виплачувати пенсії та інші соціальні виплати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: