Найєм повідомив, коли звернеться до КСУ з приводу призначення Денісової на посаду омбудсмена – виправлено

Читать на русском
Нардеп повідомив, коли має намір зробити подання до Конституційного суду з приводу призначення Людмили Денісової на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини.
Мустафа НайємСлово і Діло

Народний депутат України Мустафа Найєм має намір виконати свою обіцянку звернутися до Конституційного суду України щодо незаконного призначення Людмили Денисової на посаду уповноваженого ВРУ з прав людини. Ми поспішили і привласнили обіцянці статус "не виконано" не дочекавшись дій нардепа, оскільки зазвичай чекаємо рівно місяць з моменту обіцянки. Це пов'язано з тим, що багато депутатів часто спекулюють на таких питаннях. Однак, Мустафа Найєм озвучив конкретні терміни, коли він має намір звернутися до КСУ.

«Як ми і обіцяли, ми зараз готуємо конституційне подання до Конституційного суду України, в якому викладемо всі ті порушення, які зараз перерахували мої колеги. На наступному пленарному тижні ми вже почнемо збір підписів. Зараз готується це подання і я сподіваюся, що знайдеться 45 наших колег в залі, разом з якими ми звернемося до КСУ. Я ще раз хочу підкреслити, що це не війна з особистостями, а війна за інститут омбудсмена", - заявив Найєм.

Обіцянку звернутися в КСУ з приводу обрання Денисової омбудсменом Найєм дав 16 березня 2018 року, нагадує «Слово і Дело».

«Ми вважаємо, що було порушення законодавства, було порушення всіх норм, у тому числі міжнародних, щодо незалежності омбудсмена. Ми будемо звертатися, вже зараз готуємо подання, до Конституційного суду щодо порушення законодавства під час ухвалення цього рішення», – пообіцяв Найєм у кулуарах парламенту після голосування за призначення Денісової.

На думку нардепа, омбудсмена мали обирати таємно, через бюлетені, до того ж термін голосування за подані кандидатури сплив ще 6 червня 2017 року. Найєм підкреслив, що для міжнародних партнерів принципово важливо, щоб омбудсмен не був політично заангажованим, у той час як Денісова лише призупинила членство в партії.

18 квітня 2018 року Найєм обіцяв почати збір підписів 45 нардепів для звернення в КСУ. Тому обіцянка отримує статус «в процесі».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Найєм дав 58 обіцянок, з яких 23 виконав, а 12 – провалив.

Результати голосування нардепів за призначення Денісової омбудсменом – на інфграфіці.

Також ми писали про те, що будь-який громадянин може домогтися скасування дії закону, якщо правильно поскаржиться до Конституційного суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: