Чому Холодницького та Ситника час від часу «відправляють» у відставку?

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Коли були конкурси на керівників антикорупційних органів, було дуже багато кандидатур, розмов та ламання списів у кулуарах. Ті кандидатури, які перемогли, не влаштували всіх без винятку. Ба більше, якщо говорити про САП, то там були й кращі варіанти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи повідомлення про відставку керівників антикорупційних органів – НАБУ та САП, які час від часу з’являються в ЗМІ.

«Суспільної підтримки, легітимізації наразі вже бракує обом керівникам антикорупційних органів – і Холодницькому, і Ситнику. Хоча на початку вони мали, мабуть, найбільшу підтримку серед правоохоронних органів. Це певною мірою й результат їхньої діяльності, яка повністю не задовольняє потреби та запит суспільства, не виправдовує тих очікувань, які покладалися», – зазначив Бала.

Як очільник САП Холодницький виконує свої обіцянкиГолова Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький може піти у відставку. Слово і Діло розбиралось, як він виконує обіцянки.

Це дає певну можливість опонентам, додав він.

«Допоки діяльність правоохоронних органів буде сферою інтересів політиків, поки там буде політична складова, ми завжди стикатимемося із ситуацією, що того чи іншого керівника таких структур, чи то Холодницький, чи Ситник, чи хтось інший, завжди намагатимуться відправити у відставку, а на його місце поставити тих, хто з точки зору політичної доцільності більше підходить», – пояснив політолог.

Так, не виключено, що йде внутрішня боротьба, але її використовують саме ті, хто вважає політично-доцільним мати інших керівників, підкреслив експерт.

У питанні відставки та підтримки з боку Заходу все залежить від того, які були зібрані матеріали, констатував він.

«Якщо вони достатні для відставки, то навіть тим, хто їх підтримує, складно буде не зважати на аргументи», – уточнив політолог.

У кожному разі, суспільство багато очікувало від керівників нових органів. Образно кажучи, вони мали бути чеснішими за Папу Римського. Натомість мали місце різні заяви та скандали. Може й дрібні, але вони вдарили по них набагато сильніше, ніж по інших керівниках правоохоронних органів.

«Невідомо, чи Холодницький і Ситник це враховували, коли йшли на посади. Але такі завищені очікування є результатом того, що суспільство дуже болісно реагує, а опоненти вміло це використовують», – резюмував Віталій Бала.

Як повідомлялось раніше, Холодницький розмірковує про відставку через проблеми зі здоров’ям, однак у САП спростували ці чутки.

Як очільник САП Холодницький виконує свої обіцянки – в нашому огляді.

У досьє директора НАБУ артема Ситника 14 обіцянок, більшість з яких він не виконав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: