Удар по Сирії: що за цим послідує та в чому небезпека для Донбасу?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

«Нещодавно я наказав Збройним силам Сполучених Штатів завдати точних ударів по цілях, пов'язаних із хімічною зброєю сирійського диктатора Башара Асада». Саме так Дональд Трамп оголосив про рішення завдати ударів по Сирії у відповідь на хімічну атаку в сирійській Думі. Удар був спільною операцією США, Великої Британії та Франції. По Сирії випустили понад 100 крилатих ракет і ракет класу «повітря-земля». Ракети вдарили по військових і цивільних об'єктах. У Кремлі заявили, що такі дії не залишаться без наслідків і лише погіршують ситуацію.

«Слово і Діло» вирішило розібратися, чи змусять такі заходи керівництво Кремля повернутися до переговорного процесу щодо Сирії або ж спровокують нову ескалацію й, можливо, на Донбасі.

Трамп погрожує завдати ракетного удару по Сирії: що пишуть у соцмережахСША можуть завдати ракетного удару по Сирії у відповідь на хімічну атаку. Вчора Трамп пригрозив цим Росії.

Політолог Володимир Золотарьов зазначив, що сказати точно, що відбувається зараз у Сирії, напевно, не зможуть навіть ті, хто безпосередньо бере участь у всьому цьому. Можна сказати лише те, що рішення Трампа насправді не є таким жорстким, додав він.

Удар Трампа: для демонстрації чи всерйоз?

«США завдали удару, були уражені якісь цілі, але ми не знаємо, який сенс цього ураження, адже всі були попереджені про удар. Відповідно, сирійці могли приготуватися. Цей удар більше роздутий пропагандою, ніж усі попередні. З військової, політичної точки зору він менш ефективний, ніж удар, що був на початку президентства Трампа, коли США вдарили «Томагавками» по аеродрому», – констатував Золотарьов.

Це було всерйоз і по-справжньому, наголосив він, нагадавши, що тоді попередження було за кілька годин і США нікого не просили про підтримку.

«Це був просто удар і демонстрація реальної сили. Зараз усе було розтягнуто, галасу було багато, а військового й політичного ефекту мало. Всі залишилися при своїх. РФ розповідає всім, що сирійці збили купу ракет. Очевидно, що це не так, але тим не менш», – продовжив він.

На його думку, в результаті кожен все одно виграв від цієї ситуації.

«Вони ще раз показали, що США та Захід – агресивні сили, й лише РФ є тією силою, яка стримує ісламський тероризм. При тому, що сама РФ у коаліції з Іраном і поширює цей тероризм. Але тим не менш це підноситься саме так. США показують, що вони опора демократії. Всі отримали своє, включаючи Асада, який не дуже сильно постраждав», – акцентував політолог.

Відповідь РФ – ескалація на Донбасі?

Наслідки можуть бути якими завгодно, уточнив експерт, але Україні важливо стежити за реакцією Путіна.

Путін дуже не любить таких публічних спроб принизити його, хоч і намагається піднести все як перемогу. Тому не виключено, що будуть спроби відігратися. А відігратися Путін спробує на Донбасі, адже в Сирії вже не дадуть.

«Тим паче скоро літо. Це зручний час для бойових дій. Влітку завжди, як правило, починається якась ескалація», – підкреслив він.

За його словами, можливі військові провокації на Донбасі, але не повномасштабна війна.

«Насправді, Путіна не принизили всерйоз. Якби була реальна шкода після удару, то Путін міг би піти на радикальні заходи. А зараз йому просто потрібно показати силу перед своїми громадянами», – пояснив Золотарьов.

Різними мовами

Усі вважали Трампа агентом РФ, але тепер видно, що це була просто ліва пропаганда ЗМІ, які пов'язані з демократами, додав він.

На його думку, те, що Путін сяде за стіл переговорів, малоймовірно.

«Трамп, мабуть, іще не дуже добре розуміє Путіна. Він діє в інтересах США як бізнесмен – дуже раціонально. Путін – політик і шахрай. Вони один одного зрозуміти не можуть, точніше, Трамп не може зрозуміти, як діятиме Путін. Він очікує раціональних кроків», – зазначив політолог.

Його останній твіт якраз є тому підтвердженням, уточнив експерт.

«Трамп не збирався сваритися з РФ. Він відзначив, що в РФ проблеми з економікою, й потрібно це вирішувати, а не воювати. Але суть у тому, що Путіну байдуже. Він один із найбагатших людей у світі і при цьому диктатор величезної країни. У них із Трампом різна мотивація. У цьому дисбалансі розуміння можуть бути різні наслідки. Поки Трамп ще обережний і не став заганяти Путіна в глухий кут», – резюмував Володимир Золотарьов.

«Слово і Діло» з'ясовувало, що в соціальних мережах думають з приводу загострення ситуації в Сирії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: